Obrazovanje

Pratite nas na Google news

EU ulaže više od tri milijarde evra u Erasmus+ program

EU ulaže više od tri milijarde evra u Erasmus+ program
Foto: N.N. | EU ulaže više od tri milijarde evra u Erasmus+ program
Fena

BRISEL - U okviru programa Erasmus+ Evropska komisija objavila je poziv za prijave projekata za 2020. godinu. Očekivani proračun za ovaj program iznosi više od tri milijarde evra i veći je za 12 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izjavio je kako je jako zadovoljan zbog ulaganja više od 3 milijarde evra u Erasmus+.

"To će nam pomoći da nastavimo inicijativu evropskih univerziteta, pokazujući kontinuirano ulaganje u evropski obrazovni prostor. Ponosan sam što visokoobrazovne institucije formiraju snažne nove saveze, utirući put za fakultete budućnosti, za dobrobit studenata, osoblja i društva u cijeloj Evropi", naglasio je povjerenik Navracsics.

Na ovaj način mladim Evropljanima pružiće se još više prilike za učenje, osposobljavanje i stjecanje profesionalnog iskustva u inostranstvu, saopšteno je iz Evropske komisije.

Erasmus+ je značajan program Evropske unije za mobilnost i transnacionalnu saradnju u područjima obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta, čiji su ciljevi poboljšanje vještina te modernizacija obrazovanja, osposobljavanja i zapošljavanja mladih.

U maju 2018. Komisija je predložila udvostručenje proračuna za Erasmus na 30 milijardi evra za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

U programu Erasmus učestvuju i visokoškolske ustanove iz BiH kao partnerske države. Nacionalna Erasmus+ kancelarija u BiH pruža podršku državnim tijelima, visokoobrazovnim institucijama i drugim relevantnim grupama u implementaciji Erasmus+ aktivnosti u visokom obrazovanju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije