Obrazovanje

EU ulaže više od tri milijarde evra u Erasmus+ program

EU ulaže više od tri milijarde evra u Erasmus+ program
Foto: N.N. | EU ulaže više od tri milijarde evra u Erasmus+ program

BRISEL - U okviru programa Erasmus+ Evropska komisija objavila je poziv za prijave projekata za 2020. godinu. Očekivani proračun za ovaj program iznosi više od tri milijarde evra i veći je za 12 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izjavio je kako je jako zadovoljan zbog ulaganja više od 3 milijarde evra u Erasmus+.

"To će nam pomoći da nastavimo inicijativu evropskih univerziteta, pokazujući kontinuirano ulaganje u evropski obrazovni prostor. Ponosan sam što visokoobrazovne institucije formiraju snažne nove saveze, utirući put za fakultete budućnosti, za dobrobit studenata, osoblja i društva u cijeloj Evropi", naglasio je povjerenik Navracsics.

Na ovaj način mladim Evropljanima pružiće se još više prilike za učenje, osposobljavanje i stjecanje profesionalnog iskustva u inostranstvu, saopšteno je iz Evropske komisije.

Erasmus+ je značajan program Evropske unije za mobilnost i transnacionalnu saradnju u područjima obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta, čiji su ciljevi poboljšanje vještina te modernizacija obrazovanja, osposobljavanja i zapošljavanja mladih.

U maju 2018. Komisija je predložila udvostručenje proračuna za Erasmus na 30 milijardi evra za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

U programu Erasmus učestvuju i visokoškolske ustanove iz BiH kao partnerske države. Nacionalna Erasmus+ kancelarija u BiH pruža podršku državnim tijelima, visokoobrazovnim institucijama i drugim relevantnim grupama u implementaciji Erasmus+ aktivnosti u visokom obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije