Obrazovanje

Edukacija nastavnog osoblja: Rano prepoznavanje talenata ulaganje u budućnost

Edukacija nastavnog osoblja: Rano prepoznavanje talenata ulaganje u budućnost
Foto: N.N. | Edukacija nastavnog osoblja: Rano prepoznavanja talenata ulaganje u budućnost

TREBINJE - Nastavno osoblje mora biti što je bolje moguće osposobljeno za prepoznavanje talenata kod svojih učenika, jer su naš najveći potencijal ljudski reursi koji se moraju što više iskoristiti, zaključeno je u Trebinju na evaluacijskom sastanku edukacije nastavnog osoblja za prepoznavanje darovitosti kod učenika kojem je prisustvovala i ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović.

"Mladi ljudi su uzdanice ovog društva i potrebna im je maksimalna pažnja, a ovo je prvi put da se na jedan sistemski način bavimo pitanjem ranog prepoznavanja talentovane djece i rada sa njima, što je podržalo i udruženje 'Perpetum mobile' iz Banjaluke", pojasnila je nakon sastanka Davidovićeva.

Ona je podsjetila da je projekat do sada realizovan u tri regije Republike Srpske, iz koje je do sada 26 osnovnih škola i 19 lokalnih zajednica završilo ovu obuku, kako bi prepoznavali uspješne mlade ljude iz različitih oblasti, sporta, nauke, kulture koji će, kako kaže, biti pozitivni uzori i budućim generacijama.

Ilija Trninić, direktor Instituta Perpetum mobile iz Banjaluke je pojasnio da je ova tema izuzetno interesantna za Reubliku Srpsku i cijeli region, jer se na ovaj način, kako kaže, ulaže u budućnost.

 “Ovo je drugi susret na ovu temu u kome se radi sa nastavnicima šest opština istočnohercegovačke regije, a stečeno znanje na prvom susretu uspješno je primjenjivano u nastavi i sada smo uvidjeli dobar efekat svega toga”, kazao je Trninić,  napominjući da je ovo samo dio institucionalnog pristupa.

Aleksandar Vukanović, direktor Osnovne škole Vuk Karadžić iz Trebinja je kazao da su upravo zahvaljujući naučnim metodama nastavnici trebinjskih škola počeli bolje prepoznavati i usmjeravati svoje talentovane đake.

"Nastavnici su i ranije prepoznavali talente u svojim odjeljenjima, ali se na ovaj način oni mogu bolje usmjeravati ka daljem školovanju i nastavku studija, jer je bitno talente prepoznati u što ranijim fazama", kazao je Vukanović.

Davidovićeva je u Trebinju prisustvovala i treningu Košarkaškog kluba "Leotar" i razgovarala sa stručnim štabom i igračima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije