Obrazovanje

Ekonomski fakultet: Pomoći mladima da nađu dobar posao

Ekonomski fakultet: Pomoći mladima da nađu dobar posao
Foto: Ilustracija | Ekonomski fakultet: Pomoći mladima da nađu dobar posao

BANJALUKA - Postoji velika potreba za dodatnim osposobljavanjima studenata da nakon završetka studija nađu dobar posao u struci, zaključeno je na seminaru "Korak ka zapošljavanju mladih" koji je počeo u četvrtak u Banjaluci u organizaciji Ekonomskog fakulteta Banjaluka, a uz pomoć Ambasade SAD u BiH.

Saša Petković, prodekan za nastavu, zahvalio je Američkoj ambasadi na pomoći u finansiranju programa, uz napomenu da bez njih ovaj program ne bi bio moguć.

Petković je istakao da je cjeloživotno učenje važno jer student do pet godina zaostaje u smislu znanja i vještina ako ne radi na sebi, dok je kod tehničkih nauka taj rok i kraći.

"Radom na sebi treba da stičete vještine i kompetencije. Obrazovanje ima tri stuba - formalno, neformalno i informalno", rekao je Petković.

Rekao je da sve veći broj kompanija želi da zapošljava studente koji na praksi žele da stiču nova znanja.

Edvard Galager, šef Kancelarije Ambasade SAD u Banjaluci je rekao da je jaka ekonomija ključna za mirnu i prosparitetnu zemlju, te da su SAD odlučile da ulože novac u ovaj projekt kako bi mladima pomogle da obezbjede svoju ekonomsku perspektivu.

On je istakao da je jedna od najuznemirujućih činjenica o lokalnoj ekonomiji to što je nezaposlenost mladih 60 odsto ili i veća.

"Američka ambasada će nastaviti pomagati napore u obrazovnoj reformi kako bi pripremila mlade da žive i rade zajedno i uspješno u multietničkom društvu", rekao je Galager.

Izrazio je nadu da će neki od studenata raditi u jednoj od američkih kompanija koje su investirale u lokalnu ekonomiju.

Seminar će uz niz radionica i trening sesija biti otvoren do 11. novembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije