Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Evo kako da dizajnersku praksu pretvorite u posao

Evo kako da dizajnersku praksu pretvorite u posao
Foto: N.N. | Evo kako da dizajnersku praksu pretvorite u posao
N.N.

Prvi korak koji će svaki odgovoran student dizajna napraviti nakon studija jeste da pronađe kvalitetno mjesto za praktičan rad u firmi koja djeluje zanimljivo i da potom tamo nastavi da se usavršava.

Prakse se uglavnom obavljaju u dizajnerskim studijima, marketinškim agencijama, a ponekad i u kompanijama koje imaju potrebu za ovom pozicijom. Međutim, kada prođe probni period i kada praksa istekne, mnogi od vas će poželjeti da ostanu zaposleni u tom kolektivu. Evo nekoliko savjeta kako da to i ostvarite.

Budite odlični!

Ne morate da budete najbolji dizajner u firmi, ali se potrudite da se usavršavate iz dana u dan. Ovo ne bi trebalo da vam pada teško, jer na početku karijere svaki dan donosi nešto što juče niste znali, pa će samim tim u početku vaše vještine napredovati brže. Međutim, kada dođe do zasićenja, ne gubite studentsku varnicu koju imate, jer je ta energija ono što većina agencija traži. Nešto uzbudljivo, novo i svježe. Budite svoji i umješni u tome što radite i nećete morati da brinete za dobijanje posla.

Poštujte autoritet

Mladi dizajneri su poznati po sujeti i prevelikom samopouzdanju. Ovo vas često može dovesti u neprilike, jer vaši nadređeni nekada ne smatraju da ste dobri onoliko koliko vi mislite. Zato ne zaboravite da morate poštovati autoritet i da je riječ vašeg mentora uvijek posljednja.

Ukoliko im se ne dopada nešto što ste uradili i daju vam prijedlog kako to možete da poboljšate, prije nego što se upustite u odbranu svog djela, razmislite o tome što su rekli. Šta ako zaista možete da unaprijedite vaš rad samo sitnim izmjenama? Zapamtite, ljudi koji se godinama bave tim poslom sigurno ponešto znaju unekoliko bolje od vas.

Pratite svoju strast

Vodite se strašću. Neka vas taj osjećaj prati uvijek. Radite zato što volite, a ne zato što ćete zaraditi ili steći veliko bogatstvo. Samo ovako možete da naučite, jer će vas uvijek pokretati ljubav prema poslu i prema samom dizajnu.

Takođe, imajte u vidu da niko ne očekuje da znate sve, naprotiv. Svi znaju da ste novi i spremni su da vam pomognu, zato budite iskreni i kada naiđete na nešto što ne možete da rješite, podijelite to sa kolegama, ne pokušavajte sami da se izborite. Usput ćete steći neprocjenjivo iskustvo.

Zabavljajte se

Tek ste završili sa studijama, pa nećete valjda već da se pretjerano uozbiljite i ukalupite u dosadne šablone? Zabavljajte se, družite se sa kolegama, smijte se, pričajte viceve, slušajte muziku. Dizajn je kreativna industrija i uvijek su potebni kreativci koji će doprinjeti pozitivnoj energiji u timu. Ukoliko niste pozitivni, ne očekujte da ćete se dugo zadržati.

Izaberite dobru školu

Da biste se zadržali na praksi, morate prvo da je pronađete. A da biste je pronašli, važna vam je kvalitetna škola. Ne gubite vrijeme i novac na kratkim kursevima koji nisu certifikovani i ne mogu da vam obezbijede dalje usavršavanje. Izdvojte bar godinu dana da se posvetite učenju i pripremi za dalju karijeru. Toliko možete da žrtvujete za buduće uspjehe!

Upišite obuku za grafičkog dizajnera i počnite odmah da tražite dobru priliku za praksu i usavršavanje.

 

Najčitanije