Obrazovanje

Evo kako da poboljšate rad Google Chromea

Evo kako da poboljšate rad Google Chromea
Foto: Ilustracija | Evo kako da poboljšate rad Google Chromea
N.N.

Mnogi od nas imaju lošu naviku da prilikom korištenja pretraživača Google Chrome držimo previše otvorenih tabova.

Ma kako praktično bilo imati sve potrebne stranice nadohvat ruke, ova praksa češće će vas iznervirati nego što će vam zaista olakšati posao. Razlog tome jeste nagli pad brzine i loš odziv koji nastaje kada je previše istovremeno otvorenih tabova. Ovakvo ponašanje pretraživača doprinosi frustraciji i, na kraju krajeva, usporava proces rada.

Kako je broj korisnika Chromea veliki, predlažemo vam da koristite sljedeće ekstenzije kojima ćete poboljšati iskustvo surfovanja internetom.

The Great Suspender

Sa ovom ekstenzijom više nećete morati da se brinete da će vaš pretraživač prilikom otvaranja još jednog taba usred rada nestati sa ekrana. Na kom principu radi The Great Suspender?

Ova ekstenzija zaustavlja rad tabova koje niste koristili neko vrijeme i na taj način oslobađa memoriju Chromea. Tabovi su i dalje tu ako vam zatrebaju, sve što treba da uradite jeste da ih osvježite. Dobra opcija jeste stavljanje određenih sajtova za koje želite da uvijek ostanu otvoreni na "bijelu listu".

Naravno, broj tabova koje možete otvoriti nije bezgraničan. Iskustva svjedoče o tome da je maksimum 47 tabova.

One-Tab

Druga opcija za snimanje svih otvorenih tabova na jednu listu i smanjenje memorijske zauzetosti jeste One-Tab. Preporučuje se da koristite ove dvije ekstenzije zajedno i na taj način obezbjedite da uvijek postoji dio memorije koji je "na rezervi".

Ako želite da saznate više o funkcionisanju softvera i "zavirite ispod haube", razmotrite upisivanje kratkog obrazovnog programa u domenu programiranja i informacionih tehnologija. O kvalitetnom obrazovanju u ovim oblastima možete više pročitati OVDJE.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije