Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Evropska komisija pohvalila učešće BiH u programu "Erasums+"

Evropska komisija pohvalila učešće BiH u programu "Erasums+"
Foto: N.N. | Evropska komisija pohvalila učešće BiH u programu "Erasums+"
Srna

SARAJEVO - Evropska komisija pohvalila je danas učešće BiH u programu "Erasums+" u kojem je vodeća partnerska zemlja u regionu, saopšteno je iz Direkcije za evropske integracije.

U saopštenju se napominje da je tokom sastanka Pododbora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku između EU i BiH u Briselu ocijenjeno da učešće u programu "Kreativna Evropa" ima progresivnu liniju od početka, te da su učesnici iz BiH do polovine 2019. godine povukli oko 2,3 miliona evra putem ovog programa EU.

Evropska komisija je istakla da BiH treba da poveća učešće aplikanata u dijelu koji se odnosi na kulturu.

U programu "Horizon 2020" BiH je povukla više od 6,1 milion evra sa prosječnom stopom uspješnosti većom od prosjeka EU, ističe se u saopštenju.

Iz Direkcije navode da su pozdravljene aktivnosti institucija u BiH na polju učešća u međunarodnim standardizovanim testiranjima i statističkog izvještavanja u međunarodne svrhe, uključujući i prvo učešće BiH u PISA istraživanju.

U saopštenju se naglašava da u oblastima obrazovanja, inovacija i istraživanja, među ostalim, prioriteti za BiH ostaju izrada strategije za strukovno obrazovanje i osposobljavanje koja će se baviti potrebama tržišta rada, te usvajanje strategije pametne specijalizacije.

Kao jedan od iskoraka delegacija BiH je navela upisivanje prvog subjekta u Registar ovjerilaca, čime je započeto izdavanje kvalifikovanih potvrda za elektronski potpis.

BiH treba da usvoji zakon o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije u skladu sa pravnom tekovinom EU, navode iz Direkcije za evropske integracije.

Među prioritetima u sektoru informacionog društva i medija ostaju uvođenje broja za hitne slučajeve 112 u čitavoj zemlji, usvajanje strategije za sajber bezbjednost i borbu protiv sajber kriminala, strategije za pristup širokopojasnoj mreži, te zakonodavstva u vezi elektronskih komunikacija i elektroniskih medija, dodaje se u saopštenju.

U oblasti zapošljavanja i socijalne politike prioriteti su usvajanje strategije zapošljavanja na nivou Federacije BiH i izrada strategije zapošljavanja u BiH, napominju iz Direkcije.

Sastankom Pododbora za inovacije, informacijsko društvo i socijalnu politiku u Briselu u ime Evropske komisije kopredsjedavao je Alberto Kamarata iz Generalna direkcija Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, a u ime BiH Adnan Husić iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije