Obrazovanje

Fakulteti se pripremaju za brucoše, dolaze i studenti iz inostranstva

Fakulteti se pripremaju za brucoše, dolaze i studenti iz inostranstva
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Fakulteti se pripremaju za brucoše, dolaze i studenti iz inostranstva

BANJALUKA - Sezona matura je pri kraju, a sadašnji maturanti, odnosno budući brucoši su na početku nove etape života odabiru fakulteta.

Dok se upisni rok bliži, kao i prijemni ispit koji je zakazan za prvi dan jula, fakulteti se nadaju da će baš oni biti izbor brucoša.

Tako je na Banjalučkom univerzitetu jun već godinama rezervisan za pripremnu nastavu, koju će za svoje buduće studente organizovati brojni fakulteti.

Besplatnu pripremnu nastavu imaće Filološki, Tehnološki, Rudarski, Prirodnomatematički, Elektrotehnički, Pravni, Mašinski i Ekonomski fakultet.

Fakultet političkih nauka je obezbijedio studentima prateći materijal za pripremu prijemnog ispita u formi online lekcija, dok se pripremna nastava plaća na Medicinskom i Arhitektonskograđevinskogeodetskom fakultetu i Akademiji umjetnosti. Cijene su od 100 do 150 KM.

Budući studenti Poljoprivrednog, Filozofskog i Šumarskog fakulteta, kao i Fakulteta bezbjednosnih nauka i Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na prijemni ispit će ići bez pripremne nastave.

Veliko interesovanje kako domaćih, tako i stranih studenata, i ove godine vlada za Medicinski fakultet, a Ranko Škrbić, dekan ovog fakulteta, za "Nezavisne novine" ističe da su oni spremni za prijemni ispit.

"Ove godine očekujemo značajan broj stranih studenata. Pored medicine, ove godine imamo zainteresovanost stranih studenata, posebno iz Indije i Indijskog potkontinenta, za studij sestrinstva. Ima čak zainteresovanosti i za master studije", rekao je on.

Kako je dodao, ovaj fakultet tradicionalno godinama organizuje pripremnu nastavu.

Kako bi olakšao polaganje prijemnog ispita budućim brucošima, pripremnu nastavu ima i Prirodnomatematički fakultet, tačnije Studijski program matematika i informatika i Studijski program hemija.

"Ima zainteresovanih kandidata i za jedno i za drugo. Pripremna nastava je besplatna i organizujemo je petkom i subotom u zavisnosti od opterećenja nastavnika, odnosno slobodnih učionica", ističe za "Nezavisne novine" dekan ovog fakulteta Radoslav Dekić.

Kako navodi, očekuju veće interesovanje brucoša nego lani.

"Prošle godine startovali su smjerovi Geografski informacioni sistemi i Turizmologija na Studijskom programu geografija, pred sam upis, pa očekujemo da će ove godine interes biti veći. Prema pripremnoj nastavi, imamo zainteresovanih kandidata i za hemiju i za matematiku", govori on.

Interesovanja za upis na Filološki fakultet u Banjaluci, prema riječima dekanice Biljane Babić, ima, a za sve one koji se odluče za upis na ovaj fakultet pripremna nastava će biti besplatna. Budući studenti interesuju se za sve jezike, a prednjače kineski i engleski jezik.

"Ove godine nismo čekali da se približe mart ili april, počeli smo mnogo ranije sa promocijom, ne čekajući da se trenutak približi, jer srednjoškolci do tada već znaju šta žele i šta mogu. Pripremna nastava je besplatna ove godine, ranije se plaćala", rekla je Babićeva dodajući da se ove godine obilježava i 15. godina postojanja ovog fakulteta te su upravo zbog toga besplatnu pripremnu nastavu htjeli dati budućim studentima kao poklon.

Odluku šta će upisati donijela je i buduća studentkinja Nataša V. koja za "Nezavisne novine" ističe da jeste imala dilemu šta odabrati, ali da je ipak ljubav ka njemačkom jeziku koju gaji odmalena prevagnula prilikom izbora.

"Planirala sam prvo da se upišem na Akademiju umjetnosti, smjer produkcija, ali je ipak prevagnula ljubav prema njemačkom jeziku, pa sam se odlučila za Filološki fakultet i germanistiku. Nije mi se bilo teško odlučiti, jer ljubav prema njemačkom jeziku gajim odmalena", kaže ona i dodaje da planira ići na pripremnu nastavu koju organizuje fakultet na kome će nastaviti školovanje.

Iz Banjalučkog univerziteta podsjetili su da je, prema odluci Vlade Republike Srpske, na prvi ciklus studija planiran upis 2.640 studenta, od čega na budžet 1.882 studenta.

"Na fakultetima i Akademiji umjetnosti gdje se ne popune mjesta u prvom roku, organizovaće se i drugi rok", istakli su za "Nezavisne novine" iz Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije