Obrazovanje

Fakulteti u RS siromašniji za 859 brucoša

Fakulteti u RS siromašniji za 859 brucoša
Foto: N.N. | Fakulteti u RS siromašniji za 859 brucoša

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Upisna kvota za prvi ciklus studija dva javna univerziteta u Republici Srpskoj znatno je smanjena, pa će tako ove akademske godine na visokoškolske ustanove ovih univerziteta biti upisano 859 studenata manje.

Naime, ako uporedimo konkurse za upis studenata u akademsku 2019/2020. i konkurse od prošle akademske godine, vidimo da je ove godine na Univerzitetu u Banjaluci 701 mjesto manje, dok je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu 159 mjesta manje.

Prema konkursu, na Medicinskom fakultetu u Banjaluci je ove godine slobodno 375 mjesta, dok je prošle godine kandidate čekalo 410 mjesta. Takođe, na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci su ove godine slobodna 174 mjesta, dok ih je prošle godine bilo 264. I za one koji budu željeli upisati pravo, ove godine će biti 100 mjesta manje jer je prošle akademske godine budućim studentima na raspolaganju bilo 260, a ove godine 160. Na Filozofskom fakultetu u Banjaluci prošle je godine bilo upraženjeno 240 mjesta, a ove 187, dok je na Poljoprivrednom fakultetu ove godine 95 mjesta manje - prošle akademske godine bilo ih je 195, a sada 100.

Inače, Banjalučki univerzitet u prvi ciklus planirao je upis 2.462 studenta, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu 2.129.

"Aktivno smo radili na usaglašavanju upisnih kvota za narednu akademsku godinu i planirano je manje mjesta u odnosu na prošlu godinu. Upisne kvote ove godine su veoma racionalne", istakli su u Univerzitetu u Banjaluci.

Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kazao je da smatra da su ove kvote dovoljne za upis studenata.

"Vlada RS je nešto smanjila kvote i mi smatramo da su one dovoljne za upis studenata. Vodili smo se prateći naše resurse iz srednjih škola", rekao je Pašalić te dodao da je 75 odsto svih studenata u RS na dva javna univerziteta.

Naglasio je da se s obzirom na demografske prilike u narednom periodu očekuje smanjenje broja studenata u kontinuitetu.

"Osim u visokom obrazovanju, očekivano je smanjenje i u srednjem i osnovnom obrazovanju, koje je obavezno", istakao je Pašalić. Dodao je da sada u RS ima oko 29.000 studenata, a 2011. je bilo oko 40.000.

Željko Mirjanić, dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci, naveo je da se upisna kvota utvrđuje na osnovu stvarnog stanja.

"Predložili smo manju upisnu kvotu jer smo željeli da ona bude što realnija. Mi smo se prilagođavali broju maturanata i činjenici da je smanjen interes za studiranje", rekao je Mirjanić. Prema njegovim riječima, u RS je veći interes i potraga za zaposlenjem jer je lakše naći posao u RS.

"Svjesni smo i toga da postoji određen broj mladih koji žele studirati u inostranstvu, što dovodi do toga da je manji broj studenata na univerzitetima u RS i BiH", navodi Mirjanić te dodaje da je odluka Vlade RS o smanjenju upisne kvote realna.

2.462 studenta biće upisana na Banjalučki univerzitet

2.129 studenata planira da primi Univerzitet Istočno Sarajevo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije