Obrazovanje

Fakulteti u RS trećom upisnom šansom mame brucoše

Fakulteti u RS trećom upisnom šansom mame brucoše
Foto: Velibor Tripić | Fakulteti u RS trećom upisnom šansom mame brucoše

BANJALUKA - Nakon što je na univerzitetima u RS završen drugi upisni rok, fakulteti s manjim brojem prijavljenih studenta organizuju i treći upisni rok, smatrajući da mogu dobiti još kojeg budućeg studenta.

Radoslav Dekić, prodekan za nastavu na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Univerziteta u Banjaluci, rekao je da na svih osam odsjeka koje ima ovaj fakultet ima slobodnih mjesta.

"Mi smo za narednu akademsku godinu planirali da upišemo 230 brucoša, a dosad je upisano oko 120, nešto više od polovine", kazao je Dekić za "Nezavisne". 

Prema njegovim riječima, po interesu prednjači studijski program Matematika, konkretno Smjer informatika, a na drugom mjestu nalazi se studijski program Biologija. 

Vladimir Malbašić, dekan Rudarkog fakulteta u Prijedoru, kazao je da treći upisni rok organzuju fakulteti koji smatraju da mogu dobiti još kojeg kandidata.

"U Rudarskom fakultetu u Prijedoru ove godine nastava će zasad biti organizovana na samo jednom studijskom programu, jer imamo upisanih samo 15 studenata", kazao je Malbašić. 

Prema njegovim riječima, Republici Srpkoj ne treba više od 20 studenata upisanih na rudarstvo i geologiju, tako bismo svake godine imali po četiri-pet svršenih studenata, što je sasvim dovoljno za ovu privredu.

"Primjetno je da je broj studenta koji su upisuju na Rudarski fakultet u pada unazad nekoliko godina", ističe Malbašić i dodaje da će po odluci Vlade RS svi studenti koji polože prijemni ispiti ove godine biti na budžetu. 

Đorđe Savić, prodekan za nastavu na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, kazao je da je ukupna upisna kvota za prvi ciklus studiranja bila 100 studenata. 

"U dva upisna roka upisali smo ukupno 48 studenta, ostala su nam slobodna još 52 mjesta", kazao je Savić i nada se će treći upisni rok privući još studenta. 

Vera Ćerviz Nišić, prorektor Univerziteta Istočno Sarajevo, kazala je da će treći primjeni ispit biti održan 25. septembra.  "Što se tiče fakulteta, gotovo na svakom fakultetu, ali ne na svakom studijskom programu ima mjesta za treći upisni rok", kazala je Ćerviz Nišićeva i dodaje da je jedino Medicinski fakultet popunio sve kvote. 

Prema njenim riječima, slobodnih mjesta ima na fakultetima prirodnih i društvenih nauka, na Poljoprivrednom, Tehnološkom, Pedagoškom te ističe da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu planirao da upiše 1.950 studenata.

"U dva ispitana roka koji smo organizovali broj upisanih studenta je na prošlogodišnjem nivou, ali u odnosu na 2017. jeste svakako u pad", kazala je Ćerviz Nišićeva. 

Prema njenim riječima, smanjeni broj studenata je samo odraz da je svake godine sve manje osnovaca i srednjoškolaca. 

S Univerziteta u Banjaluci rekli su da su u prvu godinu prvog ciklusa studija planirali da se upišu ukupno 2.490 studenata. 

Radmila Pejić, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje RS, kazala je da je novi Zakon o visokom obrazovanju stupio na snagu u julu. 

"Po ranijem zakon bilo je predviđeno da određeni broj studenta bude na budžetu, drugi da plaćaju određenu cifru, međutim sad su svi studenti koji su položili prijemni prebačeni na budžet", kazala je Pejićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije