Obrazovanje

Gajanin: Nagrade za najbolje nastavnike, saradnike i studente

Gajanin: Nagrade za najbolje nastavnike, saradnike i studente
Foto: Arhiva | Gajanin: Nagrade za najbolje nastavnike, saradnike i studente

BANJALUKA - Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin rekao je da Univerzitet neprestano podržava aktivnosti svojih nastavnika, saradnika i studenata kada je riječ o publikovanju u prestižnim međunarodnim časopisima, te će i ove godine novčano nagraditi najbolje od njih.

"Univerzitet raduje da broj naučnih publikacija u međunarodnim časopisima raste, te je samo u odnosu na prošlu godinu broj autora koji su nosioci istraživanja porastao gotovo dva puta. Ove godine je više od 50 nastavnika i saradnika ostvarilo uslove da dobiju takve nagrade", izjavio je Gajanin na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom 44 godine uspješnog rada i razvoja ove visokoškolske ustanove.

Gajanin je istakao da Univerzitet i u projektnim aktivnostima postiže zapažene rezultate.

"Uz pomoć Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske (Željke Cvijanović) u godinu i po dana zaposlili smo više od 50 mladih asistenata, a koji su prethodno uglavnom bili naši najbolji studenti", naveo je Gajanin.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu pažnja će biti posvećena rješavanju smještajnih kapaciteta i opreme pojednih organizacionih jedinica.

"Cilj nam je dovršiti zgradu za Arhitektonsko-geodetsko-građevinski fakultet, te da završimo studentski multimedijalni centar koji se nalazi u okviru četvrtog paviljona, uz modernizaciju, racionalizaciju i internacionalizaciju studijskih programa", rekao je Gajanin.

On je dodao da je povodom obilježavanja Dana Univerziteta predviđeno održavanje više od 20 manifestacija. Između ostalog, sutra u 10.00 časova biće služen pomen i položeni vijenci na spomen-ploču poginulim studentima i radnicima Univerziteta na platou između Pravnog i Mašinskog fakulteta.

Gajanin je najavio da je za četvrtak, 7. novembar, u 12.00 časova planirana svečana akademija u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

On je za petak, 8. novembar, za 12.00 časova najavio promociju doktora nauka u Rektoratu, a u ponedjeljak, 11. novembar, u 11.00 časova u Rektoratu biće održana mala konferencija nagrađenih autora radova i učesnika u projektima.

Gajanin je dodao da će od 28. do 30. novembra biti održana multidisciplinarna naučno-stručna konferencija "Studenti u susret nauci".

Prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Biljana Antunović rekla je da je Univerzitet tokom prethodne dvije godine intenzivno i strateški radio na različitim segmentima na internacionalizaciji i međunarodnoj saradnji, što će i nastaviti.

"Između ostalog, usvojena je Strategija internacionalizacije sa indikatorima i Pravilnik o međunarodnoj saradnji studenata i osoblja, te vodič za razmjenu studenata i osoblja", rekla je Antunovićeva.

Prema njenim riječima, usvojen je i Pravilnik o priznavanju stranih obrazovnih kvalifikacija za potrebe nastavka školovanja na Banjalučkom univerzitetu i postupku ekvivalencije ranije stečenih znanja na Univerzitetu, što će omogućiti brže i efikasnije priznavanje za strane studente.

"Univerzitet uspješno realizuje 95 međunarodnih projekata u oblasti obrazovanja i trenutno se sprovodi 15 'Erazmus plus' projekata. U okviru ovog projekta modernizovali smo postojeće studijske programe prvog i drugog ciklusa, uveli nove studijske programe drugog ciklusa, usvojili brojne strategije, pravilnike, akte. Poboljšali smo i mehanizme upravljanja, odgovornosti, uspostavili platforme za dalje sektorsko razvijanje međunarodne saradnje i drugih segmenata", precizirala je Antunovićeva.

Ona je istakla da je povećan broj studenata u razmjeni i u 2017. i 2018. godini, a u odnosu na 2015. broj je porastao dva puta.

Antunovićeva je podsjetila da je Univerzitet postao član Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja zemalja Kine, te Centralne i Istočne Evrope. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije