Obrazovanje

Gajanin: U prvom upisnom roku upisano više studenata nego prošle godine

Gajanin: U prvom upisnom roku upisano više studenata nego prošle godine
Foto: Ilustracija | Gajanin: U prvom upisnom roku upisano više studenata nego prošle godine

BANJALUKA - Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin izjavio je da je broj prijavljenih budućih studenata u prvom upisnom roku veći za stotinjak u odnosu na prethodnu godinu, istakavši da su na ovom univerzitetu zbog toga veoma zadovoljni.

"Univerzitet je planirao da u novoj akademskoj godini upiše oko 2.700 studenata. Na prvom upisnom roku prijavilo se oko 2.200 budućih studenata, odnosno maturanata koji žele da studiraju na Univerzitetu u Banjaluci i pravo upisa je steklo njih 1.600. U ove brojke nisu uvršteni studenti Akademije umjetnosti jer prijemni ispit još nije okončan", rekao je Gajanin novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je poslije prvog upisnog roka najviše kandidata ostvarilo pravo na upis na Fakultet bezbjednosnih nauka, Elektrotehnički, Medicinski fakultet, te studijske programe Predškolsko vaspitanje i Psihologija na Filozofskom fakultetu.

Tu su i studijski program Arhitektura, studijski program Matematika i informatika na Prirodno-matematičkom fakultetu, Engleski jezik na Filološkom fakultetu, te Političke nauke na Fakultetu političkih nauka.

Gajanin je naveo da su na ovim studijskim programima popunjena gotovo sva mjesta, dodajući da je veliko interesovanje kandidata i za Akademiju nauka i umjetnosti, kao i za pojedine studijske programe Mašinskog, Ekonomskog i Pravnog fakulteta.

On kaže da je najviše slobodnih mjesta ostalo na studijskim programima na Prirodno-matematičkom fakultetu, Tehnološkom, Rudarskom i Poljoprivrednom fakultetu.

Prema riječima Gajanina, Univerzitet čini sve da se veći broj studenata školuje u ovoj visokoškolskoj ustanovi tako što permanentno podiže kvalitet nastave i izlaznih kompetencija studenata.

"To je najvažnija stvar koju Univerzitet radi u kontinuitetu i to ćemo nastaviti da radimo", naglasio je Gajanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije