Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Univerzitet u Banjaluci iznjedrio više od 30.000 akademskih građana

Univerzitet u Banjaluci iznjedrio više od 30.000 akademskih građana
Foto: N.N. | Gajanin: Za 43 godine diplomiralo više od 30.000 studenata
Dajana Vujatović

BANJALUKA - Na Univerzitetu u Banjaluci od njegovog osnivanja do danas diplomiralo je više od 30.000 studenata, rekao je rektor Radoslav Gajanin povodom 43 godine rada ove visokoškolske ustanove.

"Banjalučki univerzitet na najnovijoj 'Vebometriks' rang-listi zauzima drugo mjesto na listi univerziteta iz BiH, odmah nakon sarajevskog, dok je u RS na prvom mjestu kada je riječ o naučnim i projektnim aktivnostima", kazao je Gajanin.

Prema njegovim riječima, povodom obilježavanja 43 godine uspješnog rada i razvoja Univerziteta 7. novembra u Narodnom pozorištu RS biće održana svečana akademija, kojoj će prisustvovati rektori iz cijele BiH, regiona i EU, kao i zvaničnici RS te predstavnici kulturnog i javnog života.

Prema njegovim riječima, 9. novembra biće organizovana mini-konferencija, na kojoj će biti predstavljena naučna dostignuća radnika Univerziteta, pri ćemu će najbolji biti novčano nagrađeni.

Gajanin je dodao da će u okviru obilježavanja Dana Univerziteta 8. novembra biti promovisani doktori nauka, koji su tu titulu stekli u protekloj godini dana.

"Na Univerzitetu u Banjaluci u periodu od godinu dana titulu dokotra nauka ostavario je 31 kandidat i mi ćemo organizovati njihovu promociju", kazao je Gajanin.

Šestog novembra biće služen pomen i polaganje vijenaca na spomen-ploču poginulim studentima i radnicima Univerziteta u Banjaluci.

Kako smatra Gajanin, upisne politike za akademsku 2018/2019. godinu nisu bile adekvatne.

"To se vidi na broju studenata koji su upisali prvu godinu, mada u narednom periodu očekujemo rješavanju tog problema kako bi upisne kvote i studijski programi odgovarali potrebama tržišta rada", zaključio je Gajanin.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije