Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Generalni štrajk prosvjetara umjesto nastave

Generalni štrajk prosvjetara umjesto nastave
Foto: N.N. | Generalni štrajk prosvjetara umjesto nastave
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Do generalnog štrajka prosvjetnih radnika u Unsko-sanskom kantonu početkom nove školske godine gotovo izvjesno će doći jer u međuvremenu nije došlo do pregovora s Vladom USK, poručili su iz sindikata koji okupljaju radnike u ovdašnjem obrazovanju.

"Naš prvi i osnovni zahtjev koji smo uputili vlastima, a to je dosljedno poštivanje Kolektivnog ugovora, nije ispunjen. Ne možemo više dozvoliti da se potpiše jedan zakonski akt, a da se on potom potom ne primjenjuje", istakla je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata radnika u osnovnom obrazovanju USK.

 Ona je dodala kako se to prvenstveno odnosi na povećanje ličnih dohodaka prosvjetarima, do čega nije došlo, te njihovog izjednačavanja s ostalim budžetskim korisnicima. Također, ovom prilikom ocijenjen je neprihvatljivim izvještaj komisije koju je oformilo Ministarstvo obrazovanja USK i koja je, nakon snimanja situacije u ovdašnjem obrazovanju, predložila otpuštanje oko 300 radnika koji su tehnološki višak.

Ministar obrazovanja u Vladi USK Damir Omerdić istakao je kako će u narednim danima uslijediti intenzivni pregovori s predstavnicima sindikata radnika u prosvjeti kako bi se došlo do kompromisnog rješenja i kako bi školska godina započela na  vrijeme.

Premijer USK Mustafa Ružnić optužio je ranije sindikate prosvjetnih radnika da su bili nijemi svjedoci urušavanja obrazovanja u posljednjih desetak godina u ovome kantonu koje se ogleda u konstantnom smanjenju broja učenika i povećanju troškova u ovoj društvenoj djelatnosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije