Obrazovanje

Gimnazija decenijama svjetionik obrazovanja

Gimnazija decenijama svjetionik obrazovanja
Foto: Ustupljena fotografija | Gimnazija decenijama svjetionik obrazovanja

SANSKI MOST - Prigodnom svečanošću u Sanskom Mostu obilježen je vrijedan jubilej, a radi se o 70 godina postojanja Gimnazije u ovom gradu, ustanove koja je u proteklim decenijama iznjedrila i obrazovala mnoge generacije Sanjana.

Tom prilikom organizovan je prigodan program, kojem su prisustvovali predstavnici vlasti Unsko-sanskog kantona i općine Sanski Most, mnogobrojne zvanice, kao i bivši učenici ove škole.

"Gimnazija je u svim proteklim decenijama bila svjetionik obrazovanja na ovim našim prostorima, te iznjedrila generacije učenika kojima je podarila znanje zahvaljujući kojem su kasnije postali vrhunski stručnjaci u mnogobrojnim oblastima. Ovo je ustanova u kojoj se stiče znanje, ali isto tako i građansko vaspitanje i druge osobine koje treba da krase jednog odgovornog i savjesnog člana društvene zajednice. Tako je bilo u prošlosti, tako je i danas", istakao je Nijaz Halilović, direktor škole.

On je dodao kako je kroz godine svoga postojanja Gimnazija prolazila kroz različite faze organizacije i rada, ali je uspjela da opstane i ispuni osnovne zadatke i svrhu. Ovom prilikom podijeljene su i diplome za 19 učenika koji su ove godine okončali srednjoškolsko obrazovanje, a za učenicu generacije proglašena je Nejra Hukić. Međutim, problem s kojim se posljednjih godina suočava ta škola jeste sve manji broj učenika, tako da je u školskoj godini na izmaku ovu srednju školu pohađalo tek pedesetak učenika.

Gimnazija je od svih obrazovnih ustanova u Sanskom Mostu pretrpjela najveće posljedice ukupnih društvenih kretanja u posljednjoj deceniji. Prije svega to se odnosi na porast interesovanja za obrazovanje u praktičkim zanimanjima koja su cijenjena i tražena u inozemstvu, a drugi razlog je demografske prirode i odnosi se na intenzivno iseljavanje domaćeg stanovništva u zapadnoevropske zemlje, zbog čega je sve manji broj učenika na ovim prostorima. Takva situacija demotiviše i prosvjetne radnike, koji već godinama strahuju za egzistenciju, a mnogi od njih su u međuvremenu već napustili posao i potražili sreću u inostranstvu, pa se vremenom pojavio i problem sa određenim stručnim kadrom.

"Nažalost, migracije i loša ekonomska situacija stvaraju nam velike probleme. Kako bismo pokušali prebroditi takvu situaciju, u narednim godinama pokušaćemo kreirati nove programe da bismo postali aktuelniji i privlačniji učenicima. Trenutno je Gimnazija opšteg usmjerenja, a mi imamo plan da kreiramo nove nastavne planove i programe, a to su informatička i sportska gimnazija. Nadamo se kako ćemo na taj način privući veći broj učenika", istakao je Halilović.

Gimnazija u Sanskom Mostu dijeli zajednički objekat sa Mješovitom srednjom školom, ali se generacije starijih Sanjana sa nostalgijom prisjećaju stare zgrade koja se nalazila u centru grada, odmah na obali rijeke Sane i koja je srušena prije mnogo godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije