Obrazovanje

Godinama povećana zainteresovanost za trebinjske fakultete

Godinama povećana zainteresovanost za trebinjske fakultete
Foto: Ustupljena fotografija | Godinama povećana zainteresovanost za trebinjske fakultete

TREBINJE - Trebinje u zadnjih nekoliko godina postaje sve primamljivije za studiranje, jer je prvi upisni rok pokazao povećanu zainteresovanost, kako zbog novog smjera na menadžmentu, tako i na poljoprivrednom smjeru koji je uveliko zaživio, ali i Akademiji likovnih umjetnosti, koji pripadaju Univerzitetu Istočno Sarajevo.

Ovo je zaključeno na sastanku gradonačelnika ovog grada Mirka Ćurića sa predstavnicima Upravnog odbora i rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je ovom prilikom u cjelokupnoj istoriji Univerziteta zasjedao u Trebinju prvi put.

"Svjesni smo da moramo, i profesori, i mi u lokalnoj vlasti, ali i studenti i njihovi roditelji, raditi zajedno na tome da nam bude bolje, jer imamo zajednički cilj - bolju i razvijeniju zajednicu u kojoj će akademski građani ostajati da žive i rade", istakao je nakon sastanka Ćurić.

Budući da cilj Gradske uprave, kako kaže, nije da se po svaku cijenu otvaraju novi smjerovi, već da postojeći imaju adekvatno obrazovanje, on je naglasio da se paralelno sa obrazovanjem radi i na tome da svi oni nađu i radno mjesto nakon završenih studija.

Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, potvrdio je da se u svim njihovim visokoškolskim ustanovama preferira kvalitet, a ne kvantitet, iako su i na ovom Upravnom odboru sagledavane mogućnosti što više upisanih studenata na fakultete Republike Srpske, odnosno zadržavanje omladine u svojim sredinama.

"Jako je važno da se članovi Upravnog odbora upoznaju sa kapacitetima svih fakulteta u gradovima Republike Srpske, pa smo se i u Trebinju uvjerili da postoje dobri uslovi za izvođenje nastave i uopšte studiranje, o čemu govori prvi upisni rok, u kome se više od polovine prijavljenih opredijelilo za novi studijski program Fakulteta za proizvodnju i menadžment,  iako ni broj zainteresovanih za ostala dva smjera, industrijski menadžment i industrijsko inženjerstvo za energetiku, nije opao, a i na Akademiji je 19 zainteresovanih", kazao je Kulić.

Iako se prvi rezultati onih koji su sada upisani očekuju tek narednih godina, on je siguran, a dobio je i uvjeravanja od grada, da se mogu i te kako osloniti na pomoć lokalnih vlasti kod obezbjeđenja kvalitetne nastave i zaposlenja studenata.

Predsjednica Upravnog odbora Univerziteta mr Sandra Ivanović je kazala da je velika zainteresovanost za studiranje u Trebinju u stvari potvrda kvaliteta ovdašnjeg studiranja, ali je, kako dodaje, jako važna i saradnja sa lokalnim zajednicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije