Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Halilović i dalje blokira akreditovanje javnih univerziteta iz RS

Halilović i dalje blokira akreditovanje javnih univerziteta iz RS
Foto: Arhiva | Halilović i dalje blokira akreditovanje javnih univerziteta iz RS
Srna

BANJALUKA - Pokušaj dogovora s ciljem deblokade reakreditovanja univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu propao je danas u Sarajevu jer direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enver Halilović nije dozvolio upis javnih univerziteta iz Republike Srpske u registar BiH, iako je akreditaciju obavila Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske.

Direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske Biljana Vojvodić izjavila je Srni da nije bilo napretka na sastanku u prostorijama Delegacije EU u BiH, kojem je prisustvovao i Halilović.

"Nažalost, nije bilo značajnijeg pomaka zbog toga što direktor agencije na nivou BiH i dalje insistira na svom nezakonitom rješenju i nije spreman da uvaži preporuku Komisije stručnjaka i komisije iz njegove agencije koja je, takođe, preporučila da budu akreditovani studijski programi i visokoškolske ustanove", rekla je Vojvodićeva.

Prema njenim riječima, Halilović je tvrdio da je sve nezakonito i da javni univerziteti iz Srpske ne mogu biti upisani u registar BiH akreditovanih visokoškolskih ustanova kao što je i navedeno u njegovom rješenju.

"To je bio njegov argument, iako je nezakonito samo njegovo rješenje da ne budu upisani i ništa drugo. Sve drugo je zakonito", istakla je Vojvodićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske donijela zaključke u vezi sa ovim problemom i da će ih, vjerovatno, u petak, 12. aprila, aktivirati.

"Nedopustivo je da se na ovaj način ponaša direktor jedne takve institucije", naglasila je Vojvodićeva.

Ona je dodala da su jedino dobili malo vremena u vezi s odlukama Evropske komisije o učešću visokoškolskih ustanova u evropskim programima.

"Oni znaju da postoji problem i da je akreditacija završena. Ostaviće prostora da se dođe do rješenja i da naše visokoškolske ustanove ne trpe posljedice u vezi sa tim pitanjima. Dok traje rješavanje ovog problema neće biti donesena odluka da naše visokoškolske ustanove ne mogu učestvovati u evropskim programima i još ostaje prostor da se ovo pitanje riješi", kaže Vojvodićeva.

Prema njenim riječima, predstavnici EU su se ponašali kao medijatori i pokušali su da dvije strane podstaknu da dođu do rješenja i kompromisa kako bi visokoškolske ustanove i studenti bili u fokusu.

"Uvjerena sam da su oni shvatili gdje je problem i šta je suština cijele priče, ali, prema njihovom pravilu, nisu zauzimali stavove. Razmatrali smo mogućnosti kako da bude izvršen upis studijskih programa u državni registar, ali je Halilović odbacio sva rješenja", naglasila je Vojvodićeva.

Ona je rekla da su predstavnici Delegacije EU saopštili da će pokušati da organizuju nove razgovore.

"Mi smo se izjasnili da smo za razgovor, ali je Halilović rekao da nema više šta da priča", istakla je Vojvodićeva.

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH odbila je da u registar BiH upiše univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, iako je proces njihove akreditacije obavila Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske.

Vlada Srpske je ocijenila da je to čista politička opstrukcija procesa akreditacije dva javna univerziteta u Srpskoj i pokušaj njihove diskreditacije i u srijedu, 3. aprila, usvojila niz zaključaka, te dala rok od sedam dana Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH da javne univerzitete iz Srpske upiše u registar BiH u skladu sa uspješno okončanim procesom akreditacije u Republici Srpskoj.

Ukoliko se Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i njen direktor ogluše o taj zahtjev, Vlada je zaključila da će izdati instrukciju zamjeniku direktora i članovima Upravnog odbora te Agencije iz srpskog naroda da do daljeg zamrznu rad, a, istovremeno, će pokrenuti i proceduru za smjenu direktora Agencije.

Zaključeno je i da će tražiti povlačenje rektora iz Srpske iz rada Rektorske konferencije na nivou BiH, te da i Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske zajedno sa rektorima dva javna univerziteta u Republici Srpskoj podnese krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića zbog zloupotrebe službenog položaja.

Vlada je o ovim zaključcima obavijestila Savjet ministara, Delegaciju EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije