Obrazovanje

Hrvatska uskoro neće priznavati diplome iz BiH?

Hrvatska uskoro neće priznavati diplome iz BiH?
Foto: Ilustracija | Hrvatska uskoro neće priznavati diplome iz BiH?

ZAGREB, BANJALUKA - Diplome stečene u Srbiji i BiH uskoro neće moći da budu nostrifikovane u Hrvatskoj, a kao razlog je navedeno da te diplome ne ispunjavaju potrebne kriterijume.

Potvrđeno je ovo u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske (AZVO) za Glas Slavonije. Ova informacija danas je izazvala veliku pažnju javnosti u BiH.

Kako piše Glas Slavonije, ovo je uznemirilo i hrvatske studente koji studiraju u BiH i Srbiji. Navode da im je iz AZVO rečeno da je stupanjem na snagu novog zakona prestao da važi Zakon o priznavanju stranih školskih svjedočanstava i diploma, a da bi diplome bile nostrifikovane potrebno je ubuduće ispuniti nekoliko kriterijuma.

"Nezavisne" nisu dobile odgovor iz AZVO. Kako prenosi Glas Slavonije, prvi kriterijum je da visokoškolsku kvalifikaciju mora izdati akreditovana visokoškolska institucija, a inostrani visokoškolski program biti akreditovan od nadležnog tijela te države. U slučaju združenog programa/kvalifikacije, sve institucije koje učestvuju u sprovođenju studijskog programa, kao i sam studijski program, moraju biti akreditovani od nadležnih tijela država u kojima se svaka od institucija koje učestvuju u združenom programu nalazi.

"Ministarstvo civilnih poslova BiH nema zvaničnu informaciju o ovom pitanju i mi smo ovu temu vidjeli u medijima", navode iz Ministarstva.

U Centru za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja kažu da su upoznati s ovom informacijom preko medija i zatražili zvaničan stav od Agencije za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske.

"U dosadašnjoj saradnji sa nadležnim organima u Hrvatskoj nemamo saznanja da je došlo do promjena u vezi sa poznavanjem visokoškolskih kvalifikacija stečenih na visokoškolskim ustanovama u BiH", rekli su iz Centra.

Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH saopštili su federalnim medijima da ove informacije nisu tačne.

Navode da se validnost diploma ne može dovoditi u pitanje i povezivati s neulaskom Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju ENQA. 

"Priznavanje diploma, odnosno kvalifikacija u oblasti visokog obrazovanja u regionu Evrope je regulisano tzv. Lisabonskom konvencijom i teći će na isti način kao i do sada", navode oni.

Kako su nam rekli iz Sveučilišta u Mostaru, u člancima koji su se pojavili u hrvatskim medijima istaknuto je da je Sveučilište u Mostaru prošlo proces međunarodne akreditacije i da se diplome mogu nostrifikovati. 

Nisu, kažu, srećni što ostali univerziteti u BiH nisu sproveli međunarodni postupak akreditacije, ali u tom procesu im žele pomoći.

"Ključni razlog neprovođenja međunarodne akreditacije na javnim univerzitetima u BiH jeste neusvajanje ključnih dokumenata od strane Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete", navode iz Sveučilišta i dodaju da imaju velika očekivanja na sutrašnjoj sjednici te agencije u Banjaluci.

Iz Banjalučkog univerziteta kažu da je ova ustanova 2013. akreditovana i upisana u Registar visokoškolskih ustanova, koji se vodi kod Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i na ovaj način potvrđen je standard kvaliteta rada Univerziteta.

"U toku je i proces reakreditacije Univerziteta i akreditacije studijskih programa koji djeluju na fakultetima/akademiji u sastavu Univerziteta. Shodno tome, sve diplome izdate od strane Univerziteta su priznate u cijelom svijetu i ispunjavaju sve potrebne kriterijume", kažu iz Banjalučkog univerziteta.

Merim Serdarević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), kaže da nema tu informaciju, a ukoliko je tačna oni to najoštrije osuđuju.

Milan Milišić, predsjednik Unije studenata RS, smatra da bi institucije trebalo da reaguju po ovom pitanju ukoliko je tačna ova informacija.

Nadležni u Srbiji nisu obaviješteni

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije nije dobilo zvanično obavještenje, niti bilo kakav nagovještaj od kolega iz Hrvatske da je moguće da fakultetske diplome stečene u Srbiji ubuduće ne budu priznate u Hrvatskoj.

U Ministarstvu je rečeno da takve informacije nije dobio ni Centar za informisanje o priznavanju inostranih visokoškolskih i srednjoškolskih isprava i priznavanje radi zapošljavanja - ENIC/NARIC Srbija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije