Obrazovanje

Instant medicinari odlaze u prošlost

Instant medicinari odlaze u prošlost
Foto: Pexels.com | Instant medicinari odlaze u prošlost

BANJALUKA - Neće više biti moguće da zanatlije skoro preko noći, bez dana prakse i potrebnog znanja, steknu diplomu medicinskog radnika, jer je Ministarstvo prosvjete i kulture RS donijelo odluku da u narednom periodu ne odobrava prekvalifikacije i dokvalifikacije iz drugih struka u zdravstvenu oblast, već samo unutar medicinke struke za drugo zanimanje.

Naime, Ministarstvo prosvjete i kulture od predstavnika poslodavaca zaprimilo je niz predstavki kojima se ukazuje na nedostatak profesionalnih kompetencija lica koja su završila programe obrazovanja odraslih za zanimanja u zdravstvu.

"Uzimajući u obzir da je obrazovanje odraslih dio jedinstvenog obrazovnog sistema RS te da su programi obrazovanja odraslih kraći u odnosu na redovne nastavne planove i programe i kako se istim definišu ishodi učenja, Ministarstvo je stava da je prekvalifikacija opravdana samo unutar zdravstvene struke", pojašnjavaju iz nadležnog ministarstva.

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, ističe za "Nezavisne" da prekvalifikacije u ovoj oblasti nikada nije trebalo ni da postoje.

"Nemamo ništa protiv ako se prekvalifikuje terapeut u sestru opšte prakse, ali imamo ako se prekvalifikuje kozmetičarka ili trgovac u medicinsku sestru ili automehaničar u medicinskog tehničara", objašnjava Granulić.

"Prema njegovim riječima, ovo je pametan potez za koji su očekivali da se desi i ranije. Dešava nam se da mladi ljudi koji završe medicinske škole nisu u mogućnosti da se zaposle upravo zbog tih instant medicinara", kazao je Granulić i dodao da radno mjesto prije dobiju oni koji su se prekvalifikovali, nego neko ko se školovao za taj poziv.

"Smatram da bi u svim ustanovama koje imaju zaposlene radnike koje su prekvalifikovali u medicinskog radnika trebalo da se izvrši kontrola tih zaposlenih, da se provjeri koliko oni znaju", pojašnjava Granulić. Dodao je da se za četiri godine školovanja ne može naučiti sve i obučiti se u potpunosti za rad da bi neko u ovoj struci funkcionisao samostalno, a kamoli za godinu dana, uz nekoliko vježbi i nešto malo prakse.

"Mi smo u praksi vidjeli koliki su to propusti i koliko znanja nedostaje takvim ljudima kad dođu da rade", naglašava Granulić za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, i visoke medicinske škole treba da upisuju samo onaj kadar koji ima završenu srednju medicinsku školu.

Da je ovo pohvalna odluka Ministarstva prosvjete i kulture RS, smatra Živana Vuković Kostić, predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS, koja ističe da već 20 godina skreću pažnju na to da ne treba da se dozvoli prekvalifikacija iz drugih oblasti u zdravstvenu.

"Osobe koje se prekvalifikuju u medicinske radnike ne školuju se na isti način kao oni što završe srednju medicinsku školu, jer sama prekvalifikacija traje 14 mjeseci, a redovna nastava četiri godine, tako da ne mogu da imaju isti broj sati ni praktične, a ni teorijske nastave", ističe Vukoviće Kostićeva za "Nezavisne" i dodaje da prekvalifikovani medicinski radnici nisu donijeli ništa dobro zdravstvenom sistemu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije