Obrazovanje

Izazovi ogromni, ali očuvanje ćirilice neophodno

Izazovi ogromni, ali očuvanje ćirilice neophodno
Foto: N.N. | Izazovi ogromni, ali očuvanje ćirilice neophodno

​BANJALUKA - Naš jezik i naše pismo, srpski jezik i ćirilica, jesmo mi sami. Oni su neodvojivi dio nas, našeg nacionalnog i kulturnog bića, naše narodnosti. Zato niti možemo niti smijemo otuđiti svoju sopstvenost, rekla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS.

U organizaciji ovog ministarstva i Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj danas je u Banjaluci održan Forum o ćirilici, na kojem su učešće uzeli akademici, ugledni lingvisti i profesori s odsjeka za srpski jezik i književnost univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, te gosti iz Srbije. Forum je održan s namjerom da doprinese jasnom pozicioniranju ćirilice kao neraskidivog simboličkog elementa kulturnog nasljeđa srpskog naroda u vremenu kada smo jasno suočeni sa zanemarivanjem ovog pisma.

Učesnike foruma pozdravio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, rekavši da je očuvanje ćirilice pitanje opstanka srpskog naroda i da štiteći ćirilicu štitimo opstanak, kulturu i tradiciju.

"Stručnoj javnosti ne treba da govorimo o izazovima koji su pred nama kada je u pitanju namjera drugih da nam srpski jezik otuđe i umanje mu značaj. Ovaj skup je način da se na jednom mjestu okupi akademska intelektualna zajednica i ponudi rješenje i smjernice za dalje djelovanje i kreiranje politika, u čemu će imati punu podršku Vlade Republike Srpske", rekao je premijer Višković.

Trivićeva je istakla da vjeruje da će zaključci sa Foruma o ćirilici i dvije diskusije koje se odnose na javnu upotrebu ćirilice i upotrebu ćirilice u digitalnom dobu učiniti ozbiljan pomak na putu sistemskog rješavanja zaštite ovog pisma kao pitanja od nacionalnog značaja.

Ona je istakla da je ovaj forum ujedno i prvi korak u realizaciji nedavno potpisane Povelje o srpskom kulturnom prostoru, kojom je definisana zajednička politika djelovanja u oblasti kulture Republike Srpske i Srbije, ali i svih prostora na kojima živi srpski narod. 

"Želimo jasno potcrtati da je očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta naš primarni zadatak, kao i očuvanje i afirmacija srpskog jezika i ćiriličnog pisma kao neodvojivog dijela tog identiteta. To nikako ne isključuje važnost i svih drugih kultura naroda iz našeg najbližeg okruženja i to želimo jasno naglasiti", rekla je Trivićeva.

Dragan Hamović, posebni savjetnik ministra kulture i informisanja Srbije, rekao je da treba da shvatimo da je ćirilica jedan od onih kulturnih simbola srpskog naroda koji nas čine onim što jesmo.

"Odnos prema ćirilici često je isti kao i odnos prema našem narodu - veoma negativan. Mi treba da shvatimo da je ćirilica jedan od kulturnih identifikacionih simbola srpskog naroda. Ako se odreknemo ćirilice, onda smo na putu da postanemo niko i ništa", istakao je Hamović.

Dragan Stanić, predsjednik Matice srpske, rekao je da je latinica bila srpsko sekundarno pismo i u prošlosti, a da svoj karakteristični znak, ćirilicu, treba da očuvamo jer time sebi i drugima šaljemo poruku da poštujemo sebe.

"Jer, ako sebe poštujemo, poštovaće nas i drugi", naglasio je Stanić i izrazio nadu da će ovaj forum biti prekretnica kada je u pitanju otjelotvorenje zaštite ćirilice.

Akademik Drago Branković, predsjednik Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj, istakao je da očekuje da će Forum o ćirilici ponuditi odgovore na pitanja kakvo je danas stanje ćirilice i kakvo mora biti sutra.

"Potrebno je pisati ime i prezime na svom, najljepšem pismu, ne stidjeti se zavičaja, mjesta, jezika, naroda i svoje plemenite istorije", zaključio je Branković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije