Obrazovanje

Jača kontrola rada visokoškolskih ustanova

Jača kontrola rada visokoškolskih ustanova
Foto: Nataša Tadić | Jača kontrola rada visokoškolskih ustanova

TUZLA - Zbog iskazane potrebe za nadogradnjom postojećih zakonskih rješenja u Zakonu o visokom obrazovanju, Vlada TK je juče utvrdila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama ovog zakona.

Ono što se može posebno izdvojiti jeste da se, s ciljem povećanja transparentnosti u postupanju, nadležnost za razmatranje zahtjeva o potrebi osnivanja nove visokoškolske ustanove s Vlade kantona prebacuje na Skupštinu kantona.

Izmjenama se predviđa da ako se nakon izdavanja licence i početka rada i obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja utvrdi da je visokoškolska ustanova prestala ispunjavati propisane uslove za rad i obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na području kantona, ili ako je prestala obavljati djelatnost visokog obrazovanja na području kantona, Ministarstvo obrazovanja i nauke rješenjem može oduzeti licencu, a u zavisnosti od prirode ili vrste uočenih propusta ili nedostataka.

"U nekoliko aspekata će visoko obrazovanje biti unaprijeđeno. Pitanja licenciranja univerziteta se prenose s Ministarstva na Vladu. Ako neka ustanova izgubi licencu morat će ispoštovati obaveze iz ugovora. Ovdje je važno da studentima ne mogu biti uskraćena prava", kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja TK.

Ako su propusti ili nedostaci otklonjive prirode, može se visokoškolskoj ustanovi rješenjem naložiti otklanjanje uočenih propusta ili nedostataka, određujući primjeren rok za njihovo otklanjanje.

Izmjene zakona predviđaju i da je novoosnovana visokoškolska ustanova zahtjev za akreditaciju visokoškolske ustanove obavezna podnijeti najkasnije godinu dana prije izvođenja prve generacije studenata na prvom ciklusu studija. Time se obaveza za podnošenje postupka institucionalne akreditacije stvara najkasnije jednu godinu prije izvođenja prve generacije studenata, a sve kako bi se stvorile pretpostavke za okončanje postupka akreditacije prije izdavanja prvih diploma i s tim u vezi, prije svega, otklonile dileme koje se odnose na korištenje izdate diplome, što podrazumijeva zapošljavanje, obavljanje javne funkcije, nastavak studija na narednom ciklusu studija na drugoj visokoškolskoj ustanovi i sl.

"Važno je istaći da se u sklopu ovih izmjena nalazi i prijedlog da se riješi zdravstveno osiguranje redovnim studentima starijim od 26 godina, a koji su zbog navršenih godina života izgubili svojstvo osiguranog lica u skladu s odredbama zakona", kazao je Omerović.

U skladu s aktima Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine period važenja akreditacije smanjuje se sa šest na pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije