Obrazovanje

Jezik odlučuje o sudbini ministra

Jezik odlučuje o sudbini ministra
Foto: Nedžad Uglješa | Jezik odlučuje o sudbini ministra

SARAJEVO - Bura koju je podigao potez Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade u Kantonu Sarajevo kojim se od roditelja traži da se izjasne o jeziku koji će pisati u diplomama i knjižicama njihove djece se ne stišava.

Tako političari traže od resornog ministra Elvira Kazazovića da izađe i objasni šta tačno znače instrukcije školama u ovom kantonu ili neka da ostavku. Edin Forto, poslanik u Skupštini Kantona Sarjevo (KS) i delegat u Domu naroda FBiH, smatra da je B/H/S sasvim dobar naziv za jezike kojima govorimo.

"Govorim sva tri jezika, tečno, i za mene je ponižavajuće da mi neko kaže da govorim samo jedan", kaže Forto.

Zvonko Marić, poslanik SBB-a u Skupštini KS, ističe da nije siguran na šta se odnosi instrukcija ministra, te da u svakom slučaju neće podržati segregaciju, a ni tri škole pod jednim krovom.

"Ministar treba da objasni građanima o čemu se radi ili da da ostavku", kazao je Marić.

Segmedina Srna-Bajramović iz SDP-a ističe da je na djelu iskrivljeno tumačenje zakona kojim se Sarajevo još jednom pokušava pretvoriti u zatucanu kasabu. Dodaje da je Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju nedavno donijela upravo ova vlast, te da je ovaj potez očito svjestan i isplaniran čin. Juče je u Sarajevu bio sastanak poslanika pozicije i resornog ministra, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nije bio završen.

Iz OSCE-a su upozorili da izvođenje nastave isključivo na jednom od tri službena jezika nije u skladu s principima jednakosti svih jezika konstitutivnih naroda.

"Stoga navedena pravna formulacija, prema kojoj će se nastava izvoditi na jednom od tri službena jezika konstitutivnih naroda, takođe nije u skladu s ustavnim principom jednakosti svih službenih jezika, niti s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH. U toku procedure usvajanja novog kantonalnog zakona o osnovnom obrazovanju, Misija je upozorila nadležne kantonalne vlasti o ovom odstupanju i ostaje da se vidi kako će odgovorne vlasti tumačiti poruke koje smo im uputili", stoji u odgovoru OSCE-a upućenom "Nezavisnim".

Iz Ureda ombudsmana za prava djece ističu da su još u aprilu ove godine objavili Specijalni izvještaj o upotrebi službenih jezika i pisma u BiH, te da je tu konstatovano da su organi vlasti nadležni za organizovanje obrazovnog sistema u Brčkom, RS, kantonima Federacije BiH, u skladu s Ustavom, obavezni primjenjivati i poštovati načela i norme utvrđene ovim zakonom i osigurati obrazovanje pod jednakim uslovima za sve učenike, uz potpuno uvažavanje prava djeteta na obrazovanje, značaja prava djece i unapređenja poštovanja ljudskih prava.

"Okvirnim zakonom je propisano da će se upotrebljavati jezici konstitutivnih naroda u svim školama na podoručju BiH", kažu ombudsmani.

Edin Forto

Govorim sva tri jezika, tečno, i za mene je ponižavajuće da mi neko kaže da govorim samo jedan.

Zvonko Marić

Ministar treba da objasni građanima o čemu se radi ili da da ostavku.

Segmedina Srna-Bajramović

Na djelu iskrivljeno tumačenje zakona kojim se Sarajevo još jednom pokušava pretvoriti u zatucanu kasabu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije