Obrazovanje

Jezik odlučuje o sudbini ministra

Jezik odlučuje o sudbini ministra
Foto: Nedžad Uglješa | Jezik odlučuje o sudbini ministra
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Bura koju je podigao potez Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade u Kantonu Sarajevo kojim se od roditelja traži da se izjasne o jeziku koji će pisati u diplomama i knjižicama njihove djece se ne stišava.

Tako političari traže od resornog ministra Elvira Kazazovića da izađe i objasni šta tačno znače instrukcije školama u ovom kantonu ili neka da ostavku. Edin Forto, poslanik u Skupštini Kantona Sarjevo (KS) i delegat u Domu naroda FBiH, smatra da je B/H/S sasvim dobar naziv za jezike kojima govorimo.

"Govorim sva tri jezika, tečno, i za mene je ponižavajuće da mi neko kaže da govorim samo jedan", kaže Forto.

Zvonko Marić, poslanik SBB-a u Skupštini KS, ističe da nije siguran na šta se odnosi instrukcija ministra, te da u svakom slučaju neće podržati segregaciju, a ni tri škole pod jednim krovom.

"Ministar treba da objasni građanima o čemu se radi ili da da ostavku", kazao je Marić.

Segmedina Srna-Bajramović iz SDP-a ističe da je na djelu iskrivljeno tumačenje zakona kojim se Sarajevo još jednom pokušava pretvoriti u zatucanu kasabu. Dodaje da je Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju nedavno donijela upravo ova vlast, te da je ovaj potez očito svjestan i isplaniran čin. Juče je u Sarajevu bio sastanak poslanika pozicije i resornog ministra, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nije bio završen.

Iz OSCE-a su upozorili da izvođenje nastave isključivo na jednom od tri službena jezika nije u skladu s principima jednakosti svih jezika konstitutivnih naroda.

"Stoga navedena pravna formulacija, prema kojoj će se nastava izvoditi na jednom od tri službena jezika konstitutivnih naroda, takođe nije u skladu s ustavnim principom jednakosti svih službenih jezika, niti s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH. U toku procedure usvajanja novog kantonalnog zakona o osnovnom obrazovanju, Misija je upozorila nadležne kantonalne vlasti o ovom odstupanju i ostaje da se vidi kako će odgovorne vlasti tumačiti poruke koje smo im uputili", stoji u odgovoru OSCE-a upućenom "Nezavisnim".

Iz Ureda ombudsmana za prava djece ističu da su još u aprilu ove godine objavili Specijalni izvještaj o upotrebi službenih jezika i pisma u BiH, te da je tu konstatovano da su organi vlasti nadležni za organizovanje obrazovnog sistema u Brčkom, RS, kantonima Federacije BiH, u skladu s Ustavom, obavezni primjenjivati i poštovati načela i norme utvrđene ovim zakonom i osigurati obrazovanje pod jednakim uslovima za sve učenike, uz potpuno uvažavanje prava djeteta na obrazovanje, značaja prava djece i unapređenja poštovanja ljudskih prava.

"Okvirnim zakonom je propisano da će se upotrebljavati jezici konstitutivnih naroda u svim školama na podoručju BiH", kažu ombudsmani.

Edin Forto

Govorim sva tri jezika, tečno, i za mene je ponižavajuće da mi neko kaže da govorim samo jedan.

Zvonko Marić

Ministar treba da objasni građanima o čemu se radi ili da da ostavku.

Segmedina Srna-Bajramović

Na djelu iskrivljeno tumačenje zakona kojim se Sarajevo još jednom pokušava pretvoriti u zatucanu kasabu.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije