Obrazovanje

Kada će biti organizovane ekskurzije, kako će se ocjenjivati učenici?

Kada će biti organizovane ekskurzije, kako će se ocjenjivati učenici?
Foto: Ilustarcija | Kada će biti organizovane ekskurzije, kako će se ocjenjivati učenici?

Građani Republike Srpske svakodnevno postavljaju pitanja iz različitih oblasti u vezi sa novonastalom situacijom izazvanom pojavom virusa korona, a odgovore na ista pripremaju nadležna ministarstva i institucije Vlade.

Neka od najčešćih pitanja i odgovore koja su pristizala na adresu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, pročitajte u nastavku:

PITANjE: Da li će biti organizovane ekskurzije i škole u prirodi?

ODGOVOR: Na prijedlog Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o odgađanju ekskurzija i škola u prirodi za osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj koje su planirane u aprilu, maju i junu 2020. godine.

Novac koji je do sada u cjelosti ili djelimično uplaćen za pomenute aktivnosti biće sačuvan i iskorišten kada se za to steknu odgovarajući uslovi.

PITANjE: Na koji način će biti vrednovana nastava na daljinu?

ODGOVOR: Uputstvom o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika prilikom izvođenja nastave na daljinu propisano je da se praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje učenika može vršiti putem pisanih i usmenih provjera znanja, na način i u obimu u kojem je to moguće prilikom nastave na daljinu.

Pismena provjera znanja podrazumijeva provjeru znanja učenika putem niza zadataka objektivnog tipa, odabrane teme za rad, eseja, virtuelnog grupnog rada, prezentacije, istraživačkih zadataka i drugih načina pisanih provjera znanja.

Ovakva vrsta komunikacije između nastavnika i učenika može se vršiti putem elektronske pošte, digitalnih platformi za učenje na daljinu ili upotrebom drugih servisa za razmjenu poruka.

PITANjE: Na koji način se učenici završnih razreda osnovnih škola mogu upoznati sa željenim zanimanjima koje im nude srednje škole?

ODGOVOR: Putem android aplikacije „Vodič kroz zanimanja“ učenici završnih razreda osnovnih škola, kao i njihovi roditelji, mogu se informisati o željenim zanimanjima.

„Vodič kroz zanimanja“ kreirali su učenici u saradnji sa Ministarstvom i sadrži podatke iz ovogodišnjeg plana upisa učenika u prve razrede srednjih škola za školsku 2020/21. godinu, kao i opise zanimanja, te statističke podatke o potrebama tržišta rada.

Ova aplikacija se može preuzeti besplatno i dostupna je na: https://play.google.com/store/apps/details?id=vladars.ministarstvoprosvjete.coordinatortablayout

PITANjE: Na koji način je organizovana obuka kandidata u auto-školama?

ODGOVOR: U skladu sa Prijedlogom postepenog ublažavanja mjera za sprečavanje širenja virusa SARS-CoV-2 u Republici Srpskoj, te Zaključkom Vlade o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske sačinio je prijedlog organizovanja osposobljavanja kandidata za vozače, kao i provođenja ispita iz poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja, iz poznavanja pružanja prve pomoći i provođenja ispita iz upravljanja motornim vozilom.

Izvođenje teoretske nastave za kandidate koji se osposobljavaju za vozača potrebno je raditi u skladu sa sljedećim mjerama:

– Organizacija rada usklađena sa radom svih subjekata uslužnih i zanatskih djelatnosti čije obavljanje zahtijeva neposredan kontakt sa korisnicima, u vremenskom periodu koji ne narušava trajanje policijskog časa, ukoliko odlukama lokalnih zajednica nisu propisane restriktivnije mjere, što važi od 11. do 25.05. 2020. godine;

– Održavanje fizičke distance od dva metra prilikom izvođenja nastave;

– Maksimalna veličina grupe 10 kandidata uz obavezno održavanje propisane fizičke distance;

– Obavezno nošenje maske i rukavica od strane kandidata i predavača;

– Obavezna dezinfekcija prostora i površina u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Osposobljavanje iz upravljanja motornim vozilom potrebno je vršiti u skladu sa sljedećim mjerama:

– Organizacija rada usklađena sa radom svih subjekata uslužnih i zanatskih djelatnosti čije obavljanje zahtijeva neposredan kontakt sa korisnicima, u vremenskom periodu koji ne narušava trajanje policijskog časa, ukoliko odlukama lokalnih zajednica nisu propisane restriktivnije mjere, što važi od 11. do 25.05. 2020. godine;

– Obavezno korišćenje maske i rukavica za kandidata i instruktora vožnje;

– Obavezna dezinfekcija vozila u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije