Obrazovanje

Kadar na Katedri za geografiju u Palama premašio broj studenata?

Kadar na Katedri za geografiju u Palama premašio broj studenata?
Foto: Ilustracija | Kadar na Katedri za geografiju u Palama premašio broj studenata?

PALE - Grupa nezadovoljnih studenata i profesora u pismu koje je stiglo na adresu "Nezavisnih" tvrdi da na Katedri za geografiju Filozofskog fakulteta u Palama predaje više profesora i asistenata nego što ima redovnih studenata, dok Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da to nije tačno, te da ovaj odsjek pohađa 27 studenata, a da na istom predaje sedam-osam profesora i asistenata.

Naime, kako je u pismu navedeno, nezadovoljni studenti i profesori su posebno kivni zbog raspisivanja konkursa za asistenta na pomenutoj katedri.

"Katedra, koja je već odavno na izdisaju, na koju se već godinama niko ne upisuje, umjesto da se gasi, zapošljava nove ljude. Studijski program za geografiju trenutno pohađa na sve četiri godine 15-16 redovnih studenata, s tim da je u posljednje dvije godine upisano samo pet", navode u pismu koje je stiglo i na našu adresu.

Dodaju da u isto vrijeme na ovoj katedri predaje desetak stalno zaposlenih profesora i asistenata i isto toliko angažovanih sa drugih katedri ili fakulteta i univerziteta.

"Postavlja se pitanje kome će asistent za kojeg je raspisan konkurs držati vježbe. Zidovima? I ko će sve to platiti", ističu u pismu.

Rektor Pašalić ističe da na ovoj katedri nije bilo niti jednog asistenta i da je zato raspisan konkurs.

"Koliko ja znam, ministar je donio odluku da geografija, istorija i srpski jezik i književnost spadaju u nacionalnu grupu, koliko god studenata da imaju, te da oni ne podliježu minimalnom limitu. Sva tri studijska programa su na Filozofskom fakultetu u Palama", rekao je Pašalić za "Nezavisne".

Tačno je, navodi Pašalić, da je raspisan konkurs za asistenta za fizičku geografiju, ali da je to urađeno zato što su svi na ovom odsjeku doktorirali i stekli zvanje profesora, pa je bilo neophodno da se zaposli asistent.

"To da ima više asistenata i profesora nego studenata nije tačno. Geografija u ovom trenutku ima 27 studenata i to su najnoviji podaci, a profesora i asistenata u radnom odnosu ima sedam-osam", naglašava Pašalić.

Međutim, Milan Milišić, predsjednik Unije studenata RS, istakao je za "Nezavisne" da na Katedri za geografiju u Palama ima manje studenata nego profesora.

"Studenti nama nisu slali dopise, ali su nas individualno upozoravali na tu situaciju. Šta je rješenje svega toga, mora se vidjeti, a mora se uzeti u obzir i demografska slika i sve manji broj studenata, ali da ima više profesora nego studenata, to je istina, čak se dešava i da bude samo jedan student na smjeru", kazao je Milišić.

Izrazio je nadu da će se u nekom skorijem periodu i univerziteti, a i Ministarstvo pozabaviti rješavanjem ovog problema.

U Univerzitetu u Banjaluci su kazali da na studijskom programu Geografija PMF-a u Banjaluci ima ukupno 78 studenata, a da nastavu na ovom studijskom programu izvodi 15 nastavnika i sedam asistenata.

"U prvu godinu prvog ciklusa studija na studijskom programu Geografija Univerziteta u Banjaluci u akademskoj 2018/19. godini upisano je devet studenata, dok je u akademskoj 2017/18. na prvu godinu prvog ciklusa studija na navedenom studijskom programu upisano 18 studenata", kazali su u Univerzitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije