Obrazovanje

Kako će izgledati internet u 2018.godini? Otkrijte najnovije trendove u web dizajnu

Kako će izgledati internet u 2018.godini? Otkrijte najnovije trendove u web dizajnu
Foto: Ilustracija | Kako će izgledati internet u 2018.godini? Otkrijte najnovije trendove u web dizajnu

Evo koji će trendovi u web dizajnu dominirati tokom 2018. godine i kakva su predviđanja za budućnost.

Geometrijski oblici

Ovaj trend se pojavio 2016. godine, postao popularan 2017. i nastaviće da se razvija i u 2018. godini.

Flat dizajn (metod u kome se ne koriste bilo kakvi dodatni efekti da bi se kreirala šema i koji ne uključuje bilo kakve elemente u 3D) i materijalni dizajn  (vrsta flat dizajna) u 2018. godini trebalo bi u većoj mjeri kombinovati sa dekorativnim elementima i jednostavnim oblicima.

Svijetle boje

U novoj godini dodajte svijetle boje radi isticanja, preporučuje se dizajnerima.

Popularni materijalni dizajn i flat dizajn savršeno se uklapaju sa žarkim elementima. Tranzicija u bojama je jedna od aktuelnih i savremenih tendencija u modernom web dizajnu.

Tako je, na primjer, kompanija Instagram odlučila da promjeni korporativne slike i logotipe.

Promjenili su svoju ikonicu koja se do sada mogla svrstati u „retro” i „flat“ dizajn. Nova ikonica sadrži višestruke nijanse i boje koje se prelivaju, odnosno boje koje su u tranziciji. Logotipi, dugmad i ostali elementi imaju novi stil.

Pretpostavlja se da će se ovaj trend iz 2017. godine nastaviti u 2018. godini. Ali oprez! Važno je mješati boje na pravi način kako bi se izbjegao kič.

Autentične slike i grafika

Grafički dizajn se često smatra još nedovoljno otkrivenim dijelom web dizajna. Eksperti tvrde da postoje velike šanse da će u 2018. godini grafičke ilustracije postajati sve popularnije..

Ako želite da se uspješno bavite web dizajnom u ovoj godini, trebalo bi da se upoznate sa nekim od područja grafičkog dizajna. Među njima su:

-Skeč art (skiciranje)

U pitanju su grafička riješenja koja podsjećaju na crteže i skice. Likovni izraz koji dolazi iz štampanih medija nastavio je dalje da se razvija u web dizajnu.

-Linijske ikonice

Konturni ili linijski crteži, kako samo ime kaže, jeste tehnika u kojoj autor pomoću linija oslikava konture predmeta. Trend koji je u web dizajnu postao popularan tokom prethodne dvije godine ostaće u upotrebi i tokom 2018. Konturni crteži sve češće zamjenjuju komplikovane ikonice i osvajaju sve veću popularnost zbog prijemčivosti.

Sadržaj fotografija

Već i tokom prethodne godine, generičke, odnosno „stock“ fotografije, koje se mogu naći na internetu i koristiti uz malu nadoknadu ili besplatno, počele su da gube na popularnosti.

Mnoge kompanije, a pogotovo one koje se bave e-trgovinom, shvatile su da su na gubitku ako koriste fotografije koje su korisnici već vidjeli širom interneta.

Baš zato će među značajniim trendovima u web dizajnu u 2018. biti i upotreba jedinstvenih autorskih fotografija.

Razlozi su očigledni: istraživanja pokazuju da više od 60% korisnika smatra da odlučujući faktor u kupovini predstavljaju jedinstvene slike i fotografije.

Ako želite jedinstven i prepoznatljiv dizajn, morate da izbjegavate već viđene stvari i postojeće fotografije, a pažnju bi trebalo da usmjerite na originalne i jedinstvene grafike.

Zanimljiv globalni trend, koji će se i dalje razvijati 2018. godine, jeste individualni pristup dizajnu i grafici. Dakle, individualnost je komponenta koja će sigurno naglasiti vašu ekskluzivnost.

Animacija

Danas su na internetu animirani objekti bukvalno svuda: u logotipima, ikonicama na sajtovima i aplikacijama, prelazima između objekata u materijalnom dizajnu.

Ponekad, čak i u mnoštvu promotivnih imejl (e-mail) poruka, ona koja ima neki interaktivni element može doći do izražaja. Video-snimci i gifovi vrhunskog kvaliteta koji funkcionišu na principu neprekidnog ponavljanja (automatski se puštaju stalno iznova) mogu da doprinesu vizuelnom užitku.

Zbog toga ne iznenađuje činjenica da se ovi elementi smatraju najpopularnijim načinom za dodavanje poziva na akciju i kretanje na web stranicama. Animirani elementi veoma uspješno i privlače i zadržavaju pažnju posjetilaca.

 Ako ste odlučili da postanete web dizajner u 2018. godini, donijeli ste zrelu odluku. Ali da biste stekli međunarodno priznato obrazovanje i uspješno započeli karijeru, neophodno vam je školovanje u trajanju od najmanje 12 mjeseci. Kratkotrajne obuke ne mogu da vam garantuju nivo znanja i vještina potreban da preživite u kompetetivnom svijetu dizajna. Na sreću, kod nas postoje jednogodišnje obuke koje će vam, bez obzira na predznanje, omogućiti sve što je potrebno za vaš prvi posao, a više o njima možete da saznate u školi za certifikovane web dizajnere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije