Obrazovanje

Kako će izgledati internet u 2018.godini? Otkrijte najnovije trendove u web dizajnu

Kako će izgledati internet u 2018.godini? Otkrijte najnovije trendove u web dizajnu
Foto: Ilustracija | Kako će izgledati internet u 2018.godini? Otkrijte najnovije trendove u web dizajnu
N.N.

Evo koji će trendovi u web dizajnu dominirati tokom 2018. godine i kakva su predviđanja za budućnost.

Geometrijski oblici

Ovaj trend se pojavio 2016. godine, postao popularan 2017. i nastaviće da se razvija i u 2018. godini.

Flat dizajn (metod u kome se ne koriste bilo kakvi dodatni efekti da bi se kreirala šema i koji ne uključuje bilo kakve elemente u 3D) i materijalni dizajn  (vrsta flat dizajna) u 2018. godini trebalo bi u većoj mjeri kombinovati sa dekorativnim elementima i jednostavnim oblicima.

Svijetle boje

U novoj godini dodajte svijetle boje radi isticanja, preporučuje se dizajnerima.

Popularni materijalni dizajn i flat dizajn savršeno se uklapaju sa žarkim elementima. Tranzicija u bojama je jedna od aktuelnih i savremenih tendencija u modernom web dizajnu.

Tako je, na primjer, kompanija Instagram odlučila da promjeni korporativne slike i logotipe.

Promjenili su svoju ikonicu koja se do sada mogla svrstati u „retro” i „flat“ dizajn. Nova ikonica sadrži višestruke nijanse i boje koje se prelivaju, odnosno boje koje su u tranziciji. Logotipi, dugmad i ostali elementi imaju novi stil.

Pretpostavlja se da će se ovaj trend iz 2017. godine nastaviti u 2018. godini. Ali oprez! Važno je mješati boje na pravi način kako bi se izbjegao kič.

Autentične slike i grafika

Grafički dizajn se često smatra još nedovoljno otkrivenim dijelom web dizajna. Eksperti tvrde da postoje velike šanse da će u 2018. godini grafičke ilustracije postajati sve popularnije..

Ako želite da se uspješno bavite web dizajnom u ovoj godini, trebalo bi da se upoznate sa nekim od područja grafičkog dizajna. Među njima su:

-Skeč art (skiciranje)

U pitanju su grafička riješenja koja podsjećaju na crteže i skice. Likovni izraz koji dolazi iz štampanih medija nastavio je dalje da se razvija u web dizajnu.

-Linijske ikonice

Konturni ili linijski crteži, kako samo ime kaže, jeste tehnika u kojoj autor pomoću linija oslikava konture predmeta. Trend koji je u web dizajnu postao popularan tokom prethodne dvije godine ostaće u upotrebi i tokom 2018. Konturni crteži sve češće zamjenjuju komplikovane ikonice i osvajaju sve veću popularnost zbog prijemčivosti.

Sadržaj fotografija

Već i tokom prethodne godine, generičke, odnosno „stock“ fotografije, koje se mogu naći na internetu i koristiti uz malu nadoknadu ili besplatno, počele su da gube na popularnosti.

Mnoge kompanije, a pogotovo one koje se bave e-trgovinom, shvatile su da su na gubitku ako koriste fotografije koje su korisnici već vidjeli širom interneta.

Baš zato će među značajniim trendovima u web dizajnu u 2018. biti i upotreba jedinstvenih autorskih fotografija.

Razlozi su očigledni: istraživanja pokazuju da više od 60% korisnika smatra da odlučujući faktor u kupovini predstavljaju jedinstvene slike i fotografije.

Ako želite jedinstven i prepoznatljiv dizajn, morate da izbjegavate već viđene stvari i postojeće fotografije, a pažnju bi trebalo da usmjerite na originalne i jedinstvene grafike.

Zanimljiv globalni trend, koji će se i dalje razvijati 2018. godine, jeste individualni pristup dizajnu i grafici. Dakle, individualnost je komponenta koja će sigurno naglasiti vašu ekskluzivnost.

Animacija

Danas su na internetu animirani objekti bukvalno svuda: u logotipima, ikonicama na sajtovima i aplikacijama, prelazima između objekata u materijalnom dizajnu.

Ponekad, čak i u mnoštvu promotivnih imejl (e-mail) poruka, ona koja ima neki interaktivni element može doći do izražaja. Video-snimci i gifovi vrhunskog kvaliteta koji funkcionišu na principu neprekidnog ponavljanja (automatski se puštaju stalno iznova) mogu da doprinesu vizuelnom užitku.

Zbog toga ne iznenađuje činjenica da se ovi elementi smatraju najpopularnijim načinom za dodavanje poziva na akciju i kretanje na web stranicama. Animirani elementi veoma uspješno i privlače i zadržavaju pažnju posjetilaca.

 Ako ste odlučili da postanete web dizajner u 2018. godini, donijeli ste zrelu odluku. Ali da biste stekli međunarodno priznato obrazovanje i uspješno započeli karijeru, neophodno vam je školovanje u trajanju od najmanje 12 mjeseci. Kratkotrajne obuke ne mogu da vam garantuju nivo znanja i vještina potreban da preživite u kompetetivnom svijetu dizajna. Na sreću, kod nas postoje jednogodišnje obuke koje će vam, bez obzira na predznanje, omogućiti sve što je potrebno za vaš prvi posao, a više o njima možete da saznate u školi za certifikovane web dizajnere.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije