Obrazovanje

Kako da izaberete programski jezik prema svojim interesovanjima?

Kako da izaberete programski jezik prema svojim interesovanjima?
Foto: N.N. | Kako da izaberete programski jezik prema svojim interesovanjima?

Ako ste razmišljali o tome da se bavite programiranjem i počeli da istražujete ovu oblast, sigurno ste se zapitali koje savremene IT tehnologije treba da naučite, jer ste shvatili da postoji ogroman broj programskih jezika i tehnologija koji su danas dostupni.

Izbor programskog jezika je prva odluka koja vas očekuje i koja će istovremeno u velikoj mjeri odrediti pravac vaše karijere, zato je važno da znate koje opcije vam otvaraju najbolje šanse za uspjeh u IT industriji.

Nedoumica oko izbora idealnog programskog jezika je nešto sa čim su se susretali svi danas iskusni programeri. Međutim, važno je istaći da, za razliku od drugih velikih životnih odluka, prilikom odabira programskog jezika koji ćete učiti ne možete mnogo da pogriješite. Posebno ako su vam primarni ciljevi visoka primanja i mogućnost da u svakom trenutku promijenite kompaniju ili klijenta za koga radite.

Ipak, činjenica da će vas programski jezik u kome ćete napraviti svoje prve programerske korake usmjeriti ka određenim projektima, odnosno oblastima, dovoljna je da dobro razmislite o svojim interesovanjima. Iz tog razloga predstavljamo vam 3 najtraženije programerske oblasti i savjete kako da postanete dio njih već poslije godinu dana školovanja.

Frontend development – ako želite da kreirate napredne sajtove

Da biste se bavili frontend programiranjem i kreirali atraktivne sajtove i web stranice sa naprednim funkcijama, najvažnije je da naučite skriptne jezike HTML i CSS, kao i programski jezik JavaScript. Pored vještina za rad u ovim jezicima, biće potrebno da savladate i popularne programe Photoshop, Illustrator i Dreamweaver. Jednostavno rečeno, ovo je oblast u kojoj se najbolje pronalaze kreativci.

Jedna od najzapaženijih karakteristika ove oblasti je ta što web dizajnu uvijek nedostaju školovani stručnjaci s obzirom na to da danas nijedan projekat ne može da uspije bez novog ili redizajniranog sajta. Takođe, status frontend developera, odnosno web dizajnera, donijeće vam i odličnu zaradu. Već na početku karijere, kao juniori, ovi stručnjaci zarađuju u prosjeku oko 1.400 KM, dok se, u zavisnosti od iskustva, ova cifra može uvećati čak trostruko.

Backend development – za one koji znaju da razmišljaju logički

Programski jezik Java u IT svijetu važi za jezik sa najširom primjenom, a svoje mjesto pronašao je i u backend programiranju. Ako savadate vještine rada u Javi, bićete spremni da radite na razvoju aplikacija za mobilne telefone i tablet uređaje kroz Android operativni sistem, da kreirate veliki broj aplikacionih programa, ali i da ih implementirate u najrazličitija multiplatformska okruženja.

Java programeri najbrže pronalaze posao, a već po završetku školovanja plaćeni su u prosjeku oko 1.400 KM. Uz to, svi budući Java programeri koji se školuju u BiH imaju mogućnost i da se dodatno istaknu u odnosu na konkurenciju kroz sticanje prestižnog Oracle sertifikata.

Full stack development – iskombinujte najtraženije programerske vještine

Full stack programeri podjednako uspješno mogu da se bave i frontend i backend programiranjem. Zato je ovo idealna oblast za one koji vole da sve drže pod kontrolom. Ako se opredijelite za ovu oblast, moraćete da savladate PHP – najpopularniji programski jezik za izradu dinamičkih web sajtova i web aplikacija.

PHP spada u programske jezike koji su jednostavni za učenje, a sa druge strane otvaraju široke mogućnosti za angažovanje na mnogim projektima. Na početku karijere vas očekuje zarada slična onoj koju imaju Java programeri, a u BiH možete steći i cijenjeni internacionalni Zend sertifikat u jednom od rijetkih Zend PHP trening centara u svijetu.

Programer za neku od ove tri oblasti možete postati za samo 12 mjeseci

Bez obzira na to za koju od tri najtraženije oblasti da se odlučite, neophodne vještine možete usvojiti već poslije godinu dana školovanja po specijalizovanim programima na ITAcademy. Ova međunarodna škola za profitabilna IT zanimanja omogućava vam školovanje na dva načina: iz moderno opremljenih računarskih laboratorija ili putem interneta preko razvijene platforme za učenje na daljinu.

Pored najtraženijih znanja, ITAcademy vam omogućava i da pronađete neophodnu praksu u velikim IT kompanijama i tako se u potpunosti pripremite za ono što vas očekuje tokom karijere. Na vama je samo da izaberete svoj put ka sigurnom i odlično plaćenom poslu.

Posjetite sajt www.it-akademija.ba i saznajte više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije