Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Kako da napišete odličan dizajnerski brif? Pratite ovih 10 koraka

Kako da napišete odličan dizajnerski brif? Pratite ovih 10 koraka
Foto: N.N. | Kako da napišete odličan dizajnerski brif? Pratite ovih 10 koraka
N.N.

Kvalitetan "brif" je prvi korak koji morate da napravite kako biste ispunili potrebe klijenata. Brifovi su tekstovi koji su posebno korisni ako u nekom dijelu projekta uvodite nove kreativce, ili ako vam klijenti pružaju nedovoljno informacija.

Ovdje ćemo razmotriti neke od tačaka koje treba da uključite u brif.

Prva stvar koju treba da zapamtite jeste da ne treba da pravite predug, ali ni prekratak brif. Ne postoji jedna mjera koja odgovara svima, a kriterijum kojim treba da se vodite jeste da tekst mora da sadrži informacije koje su neophodne. Svaki klijent i projekat su jedinstveni i vjerovatno će zahtjevati različitu količinu informacija od prethodnog.

Šta treba da uključite u brif? Postoji 10 osnovnih informacija koje će vam pružiti dobru osnovu da počnete projekat.

1. Zadatak

Najvažnija stvar koju treba da objasnite jeste zadatak koji treba da se obavi. Koji problem treba riješiti – na šta se treba fokusirati? Da li je web sajt koji dizajnirate prva tačka kontakta? Ili je on najvrijedniji kanal prodaje? Ili treba da funkcioniše kao prezentacija brenda?

2. Isporuke

Šta zapravo treba da isporučite klijentu? U ovom dijelu teksta sve objasnite što je moguće detaljnije, u formatu i rasporedu koji će biti najjasniji svim saradnicima. Crtice i tačke su ovdje poželjne, jer tako može da se smjesti dosta informacija, a da sve bude i pregledno i uredno.

3. Osnovne informacije

Ovo je mjesto za relevantne informacije. Može s više detalja da objašnjava šta je projekat ili šta vas je navelo da napišete ovaj brif, koje poslovne odluke podržavaju projekat, kao i njegov kontekst  i razloge koji su doveli do njegovog nastanka.

4.  Ciljevi

Šta treba postići dizajnom konkretnog web sajta? Šta projekat treba da uradi ili koju poruku treba da prenese? Ovo je takođe dobro mjesto za objašnjavanje ključnih izazova i mogućnosti vezanih za projekat.

5. Ciljna publika

Za koga se ovaj projekat radi i kome se njime obraćate? Šta znate o ljudima kojima se obraćate? Koji su specifični profili publike koje treba razmotriti? Kako će oni stupiti u interakciju s projektom i u kojim kontekstima?

6. Izbor kanala

Na kojim kanalima će projekat živjeti? Da li je odgovor na to pitanje poznat u ovoj fazi?

Ova odluka zavisi od vrste projekta i nije nužno da odmah znate koje kanale ćete koristiti. Ako radite web sajt, odgovor je jasan, ali ako, primjera radi, razvijate animaciju ili neku prezentaciju za internet, broj kanala je ogroman. Ovu odluku bi trebalo donijeti tek nakon što steknete dublji uvid u to šta treba reći kome.

7. Ključna poruka

Nakon što odredite kome se obraćate, treba da odredite šta je poruka.

Ovo je možda najvažniji dio brifa. Efikasna priča može da zahtjeva dosta istraživanja i saradnje sa klijentom. Kako biste doslijedno pratili priču brenda, razmotrite i ranije projekte i kampanje brenda, ukoliko se projekat oslanja na njih.

Ne mislite da vi kao dizajner nemate dodirnih tačaka sa pričom brenda i porukom koja se šalje i da je to posao sektora za marketing. Naprotiv, ako ne znate priču brenda, veoma su male šanse da ćete uspjeti da uradite dobar dizajn.

8. Budžet

Budžete nije uvijek lako planirati. jer se često dešava da u toku rada nastanu i neplanirani troškovi. Bilo da radite u agenciji ili u timu unutar kompanije, važno je da znate šta je pristupačno. To će vam  pomoći da sprovedete projekat na najisplativiji način.

Dobro je da imate neke okvirne iznose za budžet, ako nije moguće izračunati tačnu sumu. Važno je i da navedete da li se sva sredstva ulažu odjednom ili po fazama.

9. Kako će se mjeriti uspjeh?

Cilj ili ciljevi treba da budu povezani sa idejom i samim zadatkom projekta. Ako ne znate šta je konkretan cilj, nećete znati ni šta treba da mjerite. Zato se vratite na prvi korak i podsjetite se zadaka koji ste definisali. Na osnovu toga odredite način mjerenja uspjeha.

10. Zabrane i obaveze

Ovo je dio od presudne važnosti, u kome se daju smjernice. Dajte smjer. Ako ne pomenete neke od preferenci klijenta ovdje, to može da postane problem u kasnijoj fazi projekta.

Ukoliko želite da postanete stručnjak u web dizajnu, danas to možete da postignete i putem edukativnih programa. Ali obratite pažnju, da biste zaista bili spremni za posao, profesionalna obuka mora da traje najmanje 12 mjeseci, jer je potrebno da u okviru školovanja imate mogućnost za stručnu praksu. Više o takvim obukama kod nas možete da saznate na ovoj obuci za web dizajnera.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije