Obrazovanje

Kineski jezik u Banjaluci uči 70 đaka i profesora

Kineski jezik u Banjaluci uči 70 đaka i profesora
Foto: N.N. | Kineski jezik u Banjaluci uči 70 đaka i profesora

Prije više od mjesec dana prva konfučionica u gradu otvorena je u prostorijama Gimnazije, a do sada kineski jezik uče 68 učenika ove škole i dva profesora.

Rekla je ovo za "Nezavisne" Sandrijela Kasagić, pomoćnica direktorice Gimnazije, koja je navela da, iako do sada zbog epidemiološke situacije nije održano niti jedno predavanje u prostoru učionice Konfučijevog instituta u Gimnaziji, interesovanje za učenje ovog dalekoistočnog jezika stalno raste.

"Zbog epidemiološke situacije kurs se održava putem Google Meet platforme. S obzirom na sve okolnosti u kojima se održavaju predavanja, zadovoljni smo zainteresovanošću učenika", rekla je Kasagićeva.

Dodala je da je ideja da se u ovoj učionici, pored kursa kineskog jezika, održavaju i predavanja o aktuelnim temama.

Prvo predavanje "Mandžurijska kriza 1931. godine" organizovano je juče, a održala ga je Tatjana Jurić, profesorica istorije i latinskog jezika. "Takođe, u narednom periodu planiramo održati online sastanke sa konfučionicama u regionu", kazala je Kasagićeva.

Istakla je da su se učenici obradovali što je ovo bila tema prvog predavanja te da je naredno predavanje planirano u decembru.

"Aktivnosti će ići tim tempom, bilo uživo bilo online, ovakva vrsta predavanja je planirana jednom mesečno", navela je Kasagićeva.

Vita Malešević, direktorica Gimnazije, rekla je da je ova konfučionica otvorena za 125. rođendan Gimnazije, 5. oktobra, te da su pojedini gimnazijalci i ranije pokazali interesovanje za kineski jezik.

"Naši učenici, njih oko 40, i ranije su fakultativno pohađali kurs kineskog jezika na Konfučijevom institutu na Fakultetu političkih nauka", rekla je Maleševićeva.

Dodala je da su tada, pored đaka, interesovanje za ovaj jezik pokazali i profesori, koji su i sami odlazili na kurs na Konfučijevom institutu.

"Ove godine imamo veću zainteresovanost učenika, a i stalno nam se javljaju novi đaci koji bi voljeli da pohađaju kurs", navela je Maleševićeva.

Istakla je da učenici, pored kineskog jezika, u konfučionici uče i o kineskoj kulturi i običajima.

"Sigurno je da bi i veći broj učenika pohađao nastavu u ovoj konfučionici da je u toku redovna nastava. Mi smo planirali da se u konfučionici održavaju i druženja na kojima bi oni upoznali kinesku kulturu i običaje. Zbog trenutne situacije održavamo online predavanja o ovim temama", zaključila je Maleševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije