Obrazovanje

Komesar iz Nigerije održao predavanje u Banjaluci: Studentima u RS treba globalna perspektiva

Komesar iz Nigerije održao predavanje u Banjaluci: Studentima u RS treba globalna perspektiva
Foto: N.N. | Komesar iz Nigerije održao predavanje u Banjaluci: Studentima u RS treba globalna perspektiva

​BANJALUKA - Adenrele Šinaba, bivši komesar policijske akademije Vudil Kano iz Nigerije, održao je danas na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci predavanje studentima o svom iskustvu u borbi protiv terorističke organizacije Boko Haram.

"Trebaju da znaju kako je nastala ova teroristička organizacija i kako  se protiv nje borimo. Studentima treba globalna perspektiva, da ne budu ograničeni samo na lokalna dešavanja, a to se najbolje postiže kroz razmjenu iskustava i znanja", rekao je Šinaba.

Dodao je da borba protiv Boko Harama nije konvencionalno ratovanje, jer je riječ o terorizmu.

"To je teroristička skupina i mi ne znamo koji je njihov cilj. Mnogo života je izgubljeno u Nigeriji, ali Vlada je uložila trud da neutrališe ovu skupinu. Prijetnja od Boko Harama je minimalizovana", objasnio je Šinaba.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci, kaže da je Šinabino predavanje studentima dalo vrijedno znanje o terorističkim prijetnjama.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, kaže da već dvije godine sarađuju sa Šinabeom i da su mu predstavili aktivnosti Centra.

Kojić je rekao da su sa Šinabom postigli visok nivo saglasnosti da je potrebno formirati međunarodnu komisiju koja će se baviti stradanjima u Srebrenici.

"Šinaba se složio da treba raditi na otkrivanju istine i predstaviti dešavanja onako kako su se stvarno desila", istakao je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije