Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Konfučijev institut u Banjaluci pružaće mogućnost usavršavanja u Kini

Konfučijev institut u Banjaluci pružaće mogućnost usavršavanja u Kini
Foto: N.N. | Konfučijev institut u Banjaluci pružaće mogućnost usavršavanja u Kini
Srna

BANJALUKA - Na Konfučijevom institutu, koji će uskoro biti otvoren u okviru Univerziteta u Banjaluci, studenti će imati priliku da besplatno pohađaju kurseve kineskog jezika i steknu nova znanja koja će ih učiniti konkurentnijim na tržištu rada, rekla je Srni direktor Instituta Ljiljana Stević.

Stevićeva je navela da će studenti moći da prate istraživanja i radove na kineskom jeziku, a najboljim polaznicima kurseva jezika biće obezbijeđene posjete Kini, gdje će imati priliku za usavršavanje. 

"Osim toga, postoji mogućnost saradnje sa kineskim fakultetima i razmjena studenata, te učešće u zajedničkim projektima, radovima, objavljivanje radova u prestižnim kineskim časopisima", istakla je Stevićeva. 

Ona je naglasila da će i nastavno osoblje imati priliku da se usavršava u Kini, kao i da gostuje na kineskim univerzitetima. 

Stevićeva kaže da će Konfučijev institut organizovati kurseve kineskog jezika različitih nivoa, u trajanju od tri mjeseca, a da će upisi biti održavani dva puta godišnje. 

"Zavisno od grupe, nastava će se odvijati prijepodne ili poslijepodne u večernjim terminima, a kurseve će držati kineski lektori i sinolozi iz Republike Srpske. Grupe se formiraju po stepenu znanja i po dobu polaznika, a Institut će formirati i posebnu grupu predškolskog uzrasta za učenje kineskog jezika", navela je Stevićeva. 

Ona je rekla da će Konfučijev institut banjalučkog Univerziteta imati specijalizovane jezičke kurseve za poslovnu zajednicu, kao i predavanja iz oblasti poslovanja i poslovnih praksi u Kini. 

"U okviru ovog kursa, predviđena su gostovanja i predavanja preduzetnika koji imaju iskustvo u poslovnoj saradnji sa Kinom", navela je Stevićeva. 

Ona je istakla da će Institut, osim ovih kurseva, organizovati i one o različitim aspektima kineske kulture, kao što su kulinarstvo, kaligrafija, tradicionalno slikarstvo, taiđi. 

"Konfučijev institut Univerziteta u Banjaluci smješten je na Fakultetu političkih nauka, pa ćemo u saradnji sa profesorima i dekanom ovog fakulteta organizovati predavanja o temama koje su važne za razumijevanje savremenih tokova u međunarodnim odnosima", naglasila je Stevićeva. 

Ona je navela da su neke od tema o kojim će biti održana predavanja "Uloga Kine u savremenim međunarodnim odnosima", "Kina i regionalni mehanizmi", "Koncept miroljubivog rasta i razvoja", te "Međunarodni odnosi sa kineskim karakteristikama" i "Srednji put". 

Stevićeva kaže da se Republika Srpska promocijom kineskog jezika i kulture pridružuje zajednici od 525 osnovanih Konfučijevih instituta u svijetu, koje pohađa devet miliona učenika i studenata. 

"Značaj saradnje sa Kinom prepoznao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji od samog početka sa svojim timom savjetnika pomaže ovaj projekat. Kineski ambasador u BiH Čen Bo pomogla je ostvarenju ovog projekta, kao i cijeli tim Rektorata Univerziteta u Banjaluci koji nesebično radi na ostvarenju ovog, za Republiku Srpskog važnog projekta", kaže Stevićeva. 

Ona je rekla da je prepoznat značaj obrazovanja novih generacija koje će moći direktno da komuniciraju i sarađuju sa Kinom, čija je privreda druga najveća na svijetu mjereno nivoom bruto domaćeg proizvoda, te najveća zemlja izvoznik. 

"Otvaranje Kine prema svijetu, ekonomski razvoj i povećanje političkog uticaja, povećali su potražnju za učenjem kineskog jezika i razumijevanje istorije i kulture", navela je Stevićeva. 

Ona je istakla da je Kina Konfučijeve institute počela da otvara kao pilot- projekat u julu 2004. godine u Uzbekistanu, a zatim je osnovala prvi Konfučijev institut u Seulu u novembru 2004. godine. 

"Svi Konfučijevi instituti su u nadležnosti Hanbana, sjedišta Konfučijevih instituta. Osnivaju se kroz partnerstva između akademskih institucija, a Hanban obezbjeđuje startap sredstva za institute koji su u većini slučajeva fizički smješteni unutar univerzitetskih kampusa", naglasila je Stevićeva. 

Ceremonija zvaničnog otvaranja Konfučijevog instituta na banjalučkom Univerzitetu zakazana je za nedjelju, 21. januar.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije