Obrazovanje

Konfučijev institut u Banjaluci pružaće mogućnost usavršavanja u Kini

Konfučijev institut u Banjaluci pružaće mogućnost usavršavanja u Kini
Foto: N.N. | Konfučijev institut u Banjaluci pružaće mogućnost usavršavanja u Kini
Srna

BANJALUKA - Na Konfučijevom institutu, koji će uskoro biti otvoren u okviru Univerziteta u Banjaluci, studenti će imati priliku da besplatno pohađaju kurseve kineskog jezika i steknu nova znanja koja će ih učiniti konkurentnijim na tržištu rada, rekla je Srni direktor Instituta Ljiljana Stević.

Stevićeva je navela da će studenti moći da prate istraživanja i radove na kineskom jeziku, a najboljim polaznicima kurseva jezika biće obezbijeđene posjete Kini, gdje će imati priliku za usavršavanje. 

"Osim toga, postoji mogućnost saradnje sa kineskim fakultetima i razmjena studenata, te učešće u zajedničkim projektima, radovima, objavljivanje radova u prestižnim kineskim časopisima", istakla je Stevićeva. 

Ona je naglasila da će i nastavno osoblje imati priliku da se usavršava u Kini, kao i da gostuje na kineskim univerzitetima. 

Stevićeva kaže da će Konfučijev institut organizovati kurseve kineskog jezika različitih nivoa, u trajanju od tri mjeseca, a da će upisi biti održavani dva puta godišnje. 

"Zavisno od grupe, nastava će se odvijati prijepodne ili poslijepodne u večernjim terminima, a kurseve će držati kineski lektori i sinolozi iz Republike Srpske. Grupe se formiraju po stepenu znanja i po dobu polaznika, a Institut će formirati i posebnu grupu predškolskog uzrasta za učenje kineskog jezika", navela je Stevićeva. 

Ona je rekla da će Konfučijev institut banjalučkog Univerziteta imati specijalizovane jezičke kurseve za poslovnu zajednicu, kao i predavanja iz oblasti poslovanja i poslovnih praksi u Kini. 

"U okviru ovog kursa, predviđena su gostovanja i predavanja preduzetnika koji imaju iskustvo u poslovnoj saradnji sa Kinom", navela je Stevićeva. 

Ona je istakla da će Institut, osim ovih kurseva, organizovati i one o različitim aspektima kineske kulture, kao što su kulinarstvo, kaligrafija, tradicionalno slikarstvo, taiđi. 

"Konfučijev institut Univerziteta u Banjaluci smješten je na Fakultetu političkih nauka, pa ćemo u saradnji sa profesorima i dekanom ovog fakulteta organizovati predavanja o temama koje su važne za razumijevanje savremenih tokova u međunarodnim odnosima", naglasila je Stevićeva. 

Ona je navela da su neke od tema o kojim će biti održana predavanja "Uloga Kine u savremenim međunarodnim odnosima", "Kina i regionalni mehanizmi", "Koncept miroljubivog rasta i razvoja", te "Međunarodni odnosi sa kineskim karakteristikama" i "Srednji put". 

Stevićeva kaže da se Republika Srpska promocijom kineskog jezika i kulture pridružuje zajednici od 525 osnovanih Konfučijevih instituta u svijetu, koje pohađa devet miliona učenika i studenata. 

"Značaj saradnje sa Kinom prepoznao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji od samog početka sa svojim timom savjetnika pomaže ovaj projekat. Kineski ambasador u BiH Čen Bo pomogla je ostvarenju ovog projekta, kao i cijeli tim Rektorata Univerziteta u Banjaluci koji nesebično radi na ostvarenju ovog, za Republiku Srpskog važnog projekta", kaže Stevićeva. 

Ona je rekla da je prepoznat značaj obrazovanja novih generacija koje će moći direktno da komuniciraju i sarađuju sa Kinom, čija je privreda druga najveća na svijetu mjereno nivoom bruto domaćeg proizvoda, te najveća zemlja izvoznik. 

"Otvaranje Kine prema svijetu, ekonomski razvoj i povećanje političkog uticaja, povećali su potražnju za učenjem kineskog jezika i razumijevanje istorije i kulture", navela je Stevićeva. 

Ona je istakla da je Kina Konfučijeve institute počela da otvara kao pilot- projekat u julu 2004. godine u Uzbekistanu, a zatim je osnovala prvi Konfučijev institut u Seulu u novembru 2004. godine. 

"Svi Konfučijevi instituti su u nadležnosti Hanbana, sjedišta Konfučijevih instituta. Osnivaju se kroz partnerstva između akademskih institucija, a Hanban obezbjeđuje startap sredstva za institute koji su u većini slučajeva fizički smješteni unutar univerzitetskih kampusa", naglasila je Stevićeva. 

Ceremonija zvaničnog otvaranja Konfučijevog instituta na banjalučkom Univerzitetu zakazana je za nedjelju, 21. januar.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije