Obrazovanje

Konkurs za rektora otvoren još u petak

Konkurs za rektora otvoren još u petak
Konkurs za rektora otvoren još u petak

BANJALUKA - Konkurs za rektora Univerziteta u Banjaluci, koji je nakon neuspjeha prvog izbornog kruga ponovljen 3. marta, otvoren je još sutra, odnosno do subote, potvrđeno je "Nezavisnim" u ovoj visokoškolskoj ustanovi, gdje pristižu i posljednje prijave kandidata.

Ukoliko, međutim, ni ova konkursna procedura ne rezultuje izborom, ponavlja se po treći put, s tim da je Statutom Univerziteta to moguće obaviti do isteka mandata aktuelnog rukovodstva.

Tačnije, ukoliko do maja, do kada je Stanku Staniću, rektoru Banjalučkog univerziteta, važeći drugi, odnosno ukupno osmogodišnji mandat, ne bude izabran rektor, Senat imenuje v.d. rektora na šest mjeseci i to može biti i aktuelni rektor.

Na Univerzitetu, međutim, niko danas nije želio komentarisati ovo pitanje na takav način. Tvrde da očekuju da ovog puta konkursna procedura uspije i da se izabere najbolji kandidat.

Takođe, iako je bilo riječi o zahtjevu za izmjenom Statuta Univerziteta, a s obzirom na činjenicu da je jedan od članova ovog tijela (Milan Mataruga) bio i kandidat za rektora, što znači da može glasati za sebe, to se nije dogodilo jer je po aktuelnom Statutu ovako nešto regularno, kao i kandidatura predsjednika jedne stranke (npr. Vitomir Popović, predsjednik Izvorne SDS).

U prethodnom krugu, u zakonskom roku konkursne procedure od deset dana, podsjetimo, prijavilo se pet kandidata, odnosno programe rada u predstojećem četvorogodišnjem mandatu dostavili su Vaso Bojanić (Poljoprivredni fakultet), Rajko Gnjato (Prirodno-matematički fakultet), Novak Kondić (Ekonomski fakultet), Milan Mataruga (Šumarski fakultet) i Vitomir Popović (Pravni fakultet).

Međutim, kandidati Novak Kondić, dekan Ekonomskog fakulteta, i Milan  Mataruga, prorektor za međunarodni i naučnoistraživački rad Univerziteta u Banjaluci, imali su identičan broj glasova, a u drugom krugu izjašnjavanja jedan glasački listić je bio nevažeći, odnosno neko je zaokružio oba kandidata, zbog čega je ova procedura ponovljena.

Većina ih je nakon toga rekla da nisu sigurni da li će ponovo konkurisati za ovu poziciju u četvorogodišnjem mandatu, odnosno od 2016. do 2020. godine.

U Rektoratu danas nisu željeli da kažu čije prijave su do sada pristigle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije