Obrazovanje

Konkurs za upis u srednje škole sutra samo u "Nezavisnim"

Konkurs za upis u srednje škole sutra samo u "Nezavisnim"
Foto: Ilustracija | Konkurs za upis u srednje škole sutra samo u "Nezavisnim"

BANJALUKA - Konkurs za upis srednjoškolaca u školsku 2019/2020. godinu čitaoci će imati priliku da pronađu sutra samo u štampanom izdanju "Nezavisnih novina".

"Redoslijed kandidata za upis u srednje škole će se utvrđivati prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, a mjerilo će biti rezultat ostvaren na posebnom ispitu za umjetničke škole", kazali su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Prema njihovim riječima, predmeti iz osmog i devetog razreda osnovne škole koji će se posebno bodovati za upis kada je u pitanju opšti smjer gimnazije su srpski jezik, strani jezik, matematika fizika i hemija.

Kada je u pitanju upis u zdravstvene smjerove, bodovaće se posebno srpski jezik, strani jezik, fizika, hemija i biologija, dok će se za smjerove ekonomija, pravo i trgovina bodovati srpski jezik, strani jezik, matematika, istorija i geografija.

"Kada su u pitanju tekstilstvo i kožarstvo, posebno će se bodovati srpski jezik, strani jezik, fizika, hemija i biologija, a za učenike koji se odluče za elektrotehniku posebno se boduju srpski jezik, strani jezik, matematika, fizika i informatika", rekli su u Ministarstvu.

Dodali su da pravo upisa u prvi razred srednje škole imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji na dan upisa nisu stariji od 17 godina.

Više detalja u vezi s konkursom pročitajte sutra u "Nezavisnim".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije