Obrazovanje

Korona nije ugasila učeničku praksu

Korona nije ugasila učeničku praksu
Foto: N.N. | Korona nije ugasila učeničku praksu

BANJALUKA - Praktičnu nastavu kod poslodavaca u Republici Srpskoj ove školske godine obavlja 3.148 učenika srednjih stručnih i tehničkih škola, što znači da će radom u kompanijama steći praktična znanja potrebna za radna mjesta za koja se školuju.

Ugovore o obavljanju praktične nastave ove školske godine sklopilo je 35 srednjih škola sa 718 poslodavaca, istakli su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, te su pojasnili da od 718 sklopljenih ugovora, njih 695 predstavlja ugovore čije su uslove za zaključenje utvrdili direktori škola sa predstavnicima privrednih subjekata.

"A 23 ugovora su u skladu sa Sporazumom o saradnji u okviru projekta 'Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju'", kažu u resornom ministarstvu.

Đaci i direktori škola su saglasni da je dobro što je izvođenje prakse nastavljeno uprkos situaciji sa virusom korona, te da svi poštuju propisane mjere i da je na nekim obukama smanjen broj učenika zbog distance.

Iz Ministarstva naglašavaju da učenici škola koje nemaju potpisan ugovor sa poslodavcima praktičnu nastavu pohađaju u školskim kabinetima i radionicama.

"Učenici koji završe srednju stručnu školu treba da steknu sva potrebna praktična znanja i budu u potpunosti osposobljeni za rad u kompanijama. Izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju predviđeno je da se praksa realizuje kod poslodavca najmanje u obimu od 25 odsto od ukupnog obima časova praktične nastave", kažu u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Irina Čavić, direktorica Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" Banjaluka, kaže da praktičnu nastavu kod poslodavaca obavljaju učenici trećeg i četvrtog razreda, ukupno oko 450 učenika u zanimanjima tehničar elektronike, tehničar telekomunikacija, tehničar računarstva i tehničar elektroenergetike.

"Shodno tome, preduzeća u koja učenici idu na praksu obavljaju djelatnost vezanu za elektrotehničku struku iz oblasti elektronike, telekomunikacija, računarstva i elektroenergetike", rekla je Čavićeva za "Nezavisne".

Kako ona ističe, u ovoj školskoj godini poslodavci imaju obavezu i da obezbijede uslove rada u skladu sa preporučenim mjerama Instituta za javno zdravstvo RS.

Dodala je da su u odnosu na prethodnu školsku godinu neke firme potpisale ugovor za manji broj učenika koji obavljaju praktičnu nastavu.

"U ovoj školskoj godini je potpisano oko 30 ugovora za obavljanje praktične nastave kod poslodavca", dodala je Čavićeva.

Dijana Šobot, direktorica Mašinske škole u Prijedoru, istakla je da u ovoj školi ukupno 115 učenika realizuje praktičnu nastavu van škole, te da imaju više od 30 ugovora potpisanih u struci mašinstva, šumarstva i obrade drveta.

"To su uglavnom ista preduzeća kao i prošle godine i niko nam nije otkazao saradnju uprkos situaciji sa pandemijom virusa korona. Jedino su neka preduzeća imala zahtjeve da zbog mjera predostrožnosti smanjimo broj učenika, pa na primjer umjesto deset učenika ove godine na praksi imamo šest, ali uglavnom svi učenici će proći kroz praktičnu nastavu", rekla je Šobotova.

Ona je pojasnila da će u zanimanjima trećeg stepena u struci mašinstva, varilac, obrađivač metala rezanjem i auto-mehaničar kompletna odjeljenja drugog i trećeg razreda realizovati praksu.

Šobotova je istakla da ugovor o plaćenoj praksi imaju potpisan sa jednim preduzećem iz Prijedora za šest učenika, a riječ je o zanimanju obrađivač metala rezanjem. Ona kaže da učenici kvalitetnom praksom stiču znanja i vještine kojima su nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja spremni na tržištu rada.

"Ta praksa je plaćena u skladu s ugovorom koji su potpisali Privredna komora RS, resorno ministarstvo i Unija poslodavaca RS, te je tamo tačno propisano da, zavisno od struke, učenici na praksi su plaćeni 40 odsto od najniže cijene rade u toj struci, te preduzeće postupa po tome što piše u ugovoru", pojasnila je Šobotova.

Dodala je da je ugovorom posebno definisano da su i preduzeća i učenici u obavezi da poštuju propisane mjere Instituta za javno zdravstvo RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije