Obrazovanje

Korona prepolovila praksu učenika

Korona prepolovila praksu učenika
Foto: N.N. | Korona prepolovila praksu učenika

BANJALUKA, BIJELJINA - Praktičnu nastavu kod poslodavaca u Republici Srpskoj ove školske godine imalo je oko 2.800 učenika srednjih stručnih i tehničkih škola, od čega je oko 300 učenika imalo plaćenu učeničku praksu, dok direktori ističu da je evidentno da je pandemija uticala na to da manji broj đaka bude uključen u praktičnu nastavu.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole u Banjaluci, kaže za "Nezavisne" da se praksa sprovodila u preduzećima koja rade u doba korone, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo RS.

"Male su grupe učenika na praksama, od osam do deset učenika. Što se tiče preduzeća koja ne rade zbog korone, a škola ima potpisan ugovor s njima, praksa se sprovodila u školama", rekao je Bajić i dodao da je manji broj učenika ove školske godine uključen u izvođenje praktične nastave.

Da je manje praktične nastave, kaže i Sanela Grujić, saradnik praktične nastave u Tehničkoj školi Banjaluka. Ona navodi da oko 50 odsto učenika njihove škole od pojave pandemije nije išlo na praksu.

"Morali smo mijenjati ugovore. Najviše su nam ove godine za praksu ostali uskraćeni optičari", kazala je Grujićeva.

Da je pandemija uticala na organizaciju, ali i na samu dinamiku izvođenja praktične nastave, smatra i Irina Čavić, direktorica Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" Banjaluka.

"Kod poslodavaca praksu su obavljali učenici trećeg i četvrtog razreda, ukupno oko 440 učenika u zanimanjima tehničar elektronike, tehničar telekomunikacija, tehničar računarstva i tehničar elektroenergetike", kazala je Čavićeva.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina, kazao je da se praktična nastava nije izvodila u onom periodu kada je nastava bila online.

"Kad smo se vratili u redovnu nastavu, učenici su se vratili u preduzeća u kojima su obavljali praksu, sva preduzeća koja rade i obavljaju svoju djelatnost nastavila su sa pružanjem prakse đacima", kazao je Đurić i dodao da jedino zbog situacije u onim firmama koje su zatvorene usljed pandemije đaci nisu imali gdje izvoditi praktičnu nastavu.

Da su ipak neki učenici ostali uskraćeni za praktičnu nastavu zbog nemogućnosti izvođenja, kaže i Mirko Jović, direktor Medicinske škole u Banjaluci.

"Učenici smjerova medicinski tehničar i akušersko-ginekološki tehničar, koji inače na praksu idu na Univerzitetski klinički centar (UKC) RS, od pojave pandemije ostali su uskraćeni za praktičnu nastavu", kazao je Jović.

On se nada da će od septembra stanje da se normalizuje i da će đaci normalno moći ići na praksu, jer je praksa za učenike medicinske struke, kako je naglasio, veoma bitna.

"Mada, i sami profesori su se na razne načine dovijali da učenicima objasne neke stvari", ističe Jović.

Zoran Despotović, direktor Poljoprivredne i medicinske škole u Bijeljini, ističe da đaci medicinske struke nisu mogli praktičnu nastavu da izvode u bolnicama.

"Mi imamo u školama opremljene kabinete gdje se obavljala praktična nastava i snalazili smo se", kazao je Despotović i istakao da je sigurno da učenici, i pored nedostatak prakse, ipak imaju potrebno znanje.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da je, prema informacijama koje smo dobili od srednjih škola u Republici Srpskoj, učenička praksa u preduzećima, s obzirom na pandemiju, ove školske godine bila organizovana u skladu sa mogućnostima preduzeća i u potpunosti u skladu sa epidemiološkim mjerama.

 "Oko 2.800 učenika srednjih stručnih škola u školskoj 2020/2021. godini imalo je učeničku praksu u preduzećima, od čega je oko 300 učenika imalo plaćenu učeničku praksu", kazali su iz nadležnog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije