Obrazovanje

Krajnji rok za stare studente akademska 2019/2020 godina

Krajnji rok za stare studente akademska 2019/2020 godina
Foto: N.N. | Krajnji rok za stare studente akademska 2019/2020 godina

BANJALUKA – Za studente koji studiraju po starom programu, odnosno po Zakonu o univerzitetu, najvjerovatnije će doći do produženja roka za okončanje studijskih ciklusa do akademske 2019/2020 godine, poručeno je danas nakon sastanka Srđana Rajčevića, ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i predstavnika starih studenata.

Rajčević je rekao da su danas postigli dogovor da će ići u pravcu produženja zakonskog roka, odnosno izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, gdje će jedan član zakona izmjeniti na način da se ide u korist studenata i da se produži ovaj rok za okončanje studija.

"Mislim da smo to rješili na jedan obostrano prihvatljiv način, procjena ministarstva na čijem sam čelu i Vlade RS je da nismo u poziciji da izgubimo bilo kojeg visokoobrazovanog čovjeka, te smo naravno uzeli u obzir i okolnosti koji su ovi ljudi imali prilikom studiranja", rekao je Rajčević.

Rajčević je naglasio da ne mogu uticati na to ko će okončati svoje studije u okviru ovog roka, ali da su kao Vlada RS i kao nadležno ministarstvo izašli u susret studentima, te je naglasio da se nada da će konačno izmjenama zakona koje će uputiti u skupštinsku proceduru taj problem biti rješen.

On je istakao da je to dovoljno dobro rješenje, te da je dogovoreno da zaista više neće biti produženje rokova.

"Ovo je konačno i finalno produženje roka, te mislim da ćemo time završiti sve sa ovim problemom", kaže Rajčević.

Po podacima ovog ministarstva postoji još oko 2.000 studenata po starom programu na sva tri studijska programa, dodiplomske, postdiplomske i doktorske studije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije