Obrazovanje

Krivokapić: Nepokolebljivo ostajemo privrženi Alijansi

Krivokapić: Nepokolebljivo ostajemo privrženi Alijansi
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Krivokapić: Nepokolebljivo ostajemo privrženi Alijansi
Srna

PODGORICA - Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je povodom četiri godine članstva ove zemlje u NATO, da su se aktuelna Vlada i političke partije koje čine parlamentarnu većinu već na početku mandata obavezale da će nastaviti da jačaju doprinos NATO-u kako bi pokazali da nepokolebljivo ostaju privrženi Alijansi i evropskim stremljenjima.

"Crna Gora se opredijelila za ove vrijednosti jer su one mjera boljeg i kvalitetnijeg života i jedina vodilja ka svjetlijoj budućnosti za nas i našu djecu", istakao je Krivokapić.

On je u obraćanju građanima rekao da je uvjeren da sve ono što rade u okviru NATO agende jača poziciju Crne Gore i olakšava njen put ka EU, što je potvrđeno i iskustvom nekih članica EU.

"Danas obilježavamo četiri godine od kako je Crna Gora 5. juna 2017. godine postala 29. članica NATO-a. Time je ispunjen jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, i trajno osigurano njeno mjesto u evroatlantskoj porodici država", rekao je Krivokapić.

On ističe da integraciju u EU i članstvo u NATO vidi kao "jedan isti put" na kom se teži identičnim vrijednostima – demokratiji, ljudskim pravima, individualnim slobodama, vladavini prava.

Krivokapić je dodao da je Crna Gora stabilna, pouzdana i posvećena članica NATO-a, da aktivno učestvuje u sprovođenju politika NATO-a u želji da doprinese miru i stabilnosti u regionu, Evropi, ali i globalno.

On je podsjetio da su u uslovima pandemije kovid 19 mnoge saveznice pružile podršku i donirale neophodnu medicinsku pomoć i opremu, a jednu od najvrednijih donacija opredijelio je NATO u vrijednosti od 800.000 evra.

I predsjednik Milo Đukanović poručio je da Crna Gora ostaje pouzdan saveznik i partner NATO-a, da nastavlja da djelima potvrđuje posvećenost jedinstvu Alijanse, jačanju otpornosti i odbrani zajedničkih vrijednosti, produbljivanju saradnje sa onima koji dijele crnogorski evroatlantski put i očuvanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije