Obrazovanje

Ljubav prema matematici vodilja do medalje banjalučkim gimnazijalcima

Ljubav prema matematici vodilja do medalje banjalučkim gimnazijalcima
Foto: N.N. | Ljubav prema matematici vodilja do medalje banjalučkim gimnazijalcima

BANJALUKA - Bez talenta, truda i ljubavi prema matematici učenici iz BiH ne bi ni ostvarili odlične rezultate na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi, a među učenicima koji su osvojili pet bronzanih medalja i jednu pohvalu našla su se čak tri učenika iz banjalučke Gimnazije.

Ova olimpijada, na kojoj je učestovalo 105 država i više od 600 takmičara, najveći je matematički događaj na svijetu, a članovi tima iz BiH su ostvarili zavidne rezultate. Tim iz BiH činila su tri učenika iz Gimnazije Banjaluka, Marko Vučić i Jovan Vuković koji su osvojili bronzane medalje, te Marko Jojić pohvalu.

Bronzane medalje su osvojili i ostali članovi tima iz BiH, Dejan Stanković iz Srednjoškolskog centra Foča, Faik Tahirović i Boris Stanković iz Druge gimnazije Sarajevo.

Marko Vučić, učenik trećeg razreda banjalučke Gimnazije, koji je osvojio bronzanu medalju, kaže da su zadatke radili dva dana, svaki dan po tri zadatka, te da se zadaci u mnogome razlikuju od zadataka koji se rade na redovnoj nastavi.

"Zadaci su više originalni, idejni, a manje šablonski kakve najčešće srećemo u školi. Zadaci su bili teški, a konkurenciju su činile zemlje poput Kine, SAD, Rusije, Koreje, Mađarske, Rumunije, u kojima se mnogo ozbiljnije pristupa pripremama. Mi smo u takvoj konkurenciji osvojili pet bronzanih medalja i jedno pohvalu, što je dosad istorijski uspjeh za nas", rekao je Vučić za "Nezavisne".

Marko Vučić
Marko Vučić

On kaže da pripreme iziskuju mnogo vremena, gotovo svakodnevno, a naročito je teško pripremati se za vrijeme škole, kada dosta vremena odvajaju na učenje.

"Ključna je ljubav prema matematici, ne bih inače trošio svoje vrijeme na nešto što ne volim da radim. Ova medalja mi je vrlo važna, jer mi je ovo prva medalja internacionalnog karaktera iz matematike, tako da će me motivisati da još više radim i napredujem, i, ako Bog da, osvojim ih još", rekao je Vučić.

Jovan Vuković, učenik trećeg razreda Gimnazije Banjaluka, naglasio je da mu ova medalja mnogo znači, jer dolazi sa najvećeg matematičkog takmičenja.

"Konkurencija nije mogla biti veća, jer na Olimpijadi učestvuju najbolji učenici iz skoro svake države svijeta", rekao je Vuković.

Jovan Vuković
Jovan Vuković

Marko Jojić, učenik četvrtog razreda banjalučke Gimnazije, rekao je da je ovo drugi put da učestvuje na Olimpijadi, lani nije ništa osvojio, ali je sada dobio pohvalu.

"Nadao sam se nečemu više, ali zadovoljan sam i sa ovim. Uspio sam da dobijem pohvalu. Matematiku volim i nisam je nikada radio nešto pretjerano, radim onoliko koliko mi leži. Više vremena sam odvajao dok sam se spremao za takmičenje", kaže Jojić i dodaje da će u budućnosti studirati nešto što će imati veze sa matematikom.

Marko Jojić
Marko Jojić

Bojan Pažin, profesor matematike iz Gimnazije Banjaluka, koji je zajedno sa Admirom Beširevićem iz Sarajeva bio lider ove ekipe iz BiH, ističe značaj ogromnog uspjeha, te da gradivo na Olimpijadi uveliko prevazilazi gradivo redovne nastave.

"U avgustu smo imali takmičenje kroz koje je odabrano šest najboljih učenika u BiH. Velika je čast da su od tih šest učenika iz BiH čak tri iz naše škole. Iako tim čini šest učenika, oni na Olimpijadi zadatke rade samostalno, svako za sebe", pojasnio je Pažin.

Kada je u pitanju recept za ovakve uspjehe, Pažin ističe da je neophodno da učenik ima talenat i ljubav prema matematici, jer to nije samo nešto što treba da se nauči.

"Učenik treba mnogo da vježba da bi postizao ovakve rezultate, to su nadareni i talenotvani učenici koji postižu visoke prosjeke ocjena u školi. Bitna je ljubav, jer ako nema ljubavi, nećete imati toliko vremena da odvojite i da se posvetite matematici. Da bi stigli do ovog nivoa, iza njih je mnogo truda, vremena, mnogo pređenih zadataka i zbirki", rekao je Pažin za "Nezavisne".

Dodao je da je Olimpijada trebalo da bude održana u Sankt Peterburgu, ali da je ona zbog situacije sa pandemijom virusa korona održana online.

Pažin je pojasnio da se ne radi o osvojenom trećem mjestu, već da se učenicima dodjeljuju medalje po sistemu tako što određen broj učenika dobije zlatne medalje, određen broj srebrne i određen bronzane medalje, tako da od ukupnog broja takmičara na Olimpijadi njih polovina dobije medalje različitog sjaja.

Vita Malešević, direktorica Gimnazije Banjaluka, pohvalila je učenike i istakla važnost dobijanja ovih nagrada, kojim se potvrđuje kvalitet nastave u ovoj školi.

Bivši profesor poslao po 100 evra

Bivši profesor matematike banjalučke Gimnazije Nebojša Gvozden učenicima koji su osvojili bronzanu medalju na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi poslao je novčanu nagradu u iznosu od po 100 evra.

Rekla je ovo Vita Malešević, direktorica Gimnazije Banjaluka, koja kaže da je ovaj profesor radio u ovoj školi, ali da je bio i đak banjalučke Gimnazije.

"Iako on više ne radi ovdje, on prati rad naše djece, posebno rad iz matematike. Nakon što je saznao da su oni dobili bronzane medalje, poslao im je po 100 evra kao poklon od sebe za rad učenika i trud u matematici, što je divan gest, kojim je pokazao da cijeni rad i sadašnjih gimnazijalaca", rekla je Maleševićeva, koja je dodala da se ovaj profesor odselio na sjevernoamerički kontinent.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije