Obrazovanje

Lome koplja zbog maske u školama

Lome koplja zbog maske u školama
Foto: Pixabay | Lome koplja zbog maske u školama

Prema podacima Instituta "Robert Koh" (RKI), u Njemačkoj je trenutno posebno veliki broj zaraza među djecom predškolskog uzrasta i adolescentima do 19 godina.

Stručnjaci RKI, kao i neki medijski eksponirani virolozi već danima upozoravaju da Njemačkoj na jesen i tokom zime vjerovatno predstoji novi i snažniji talas zaraza korona virusom. Istovremeno se sve žešće raspravlja o primjerenosti obaveze nošenja maske u školama. U nekoliko saveznih pokrajina u Njemačkoj obaveza nošenja maske je već ukinuta za određene uzraste. U Njemačkoj su za obrazovanje nadležne savezne pokrajine, pa savezna vlada tu nema ingerencije.

"Potpuno je neprimjereno da djeca i mladi satima u razredu moraju nositi masku, dok odrasli mogu u kafić bez maske", rekao je predsjednik Udruženja ljekara Klaus Rajnhart.

S tim se slaže i predsjednik Udruženja pedijatara Tomas Fišbah:

"Smatram da je produžavanje obaveze nošenja maske u školama neprikladno".

On ne vidi razlog zašto bi učenici osnovnih škola nastavili nositi maske na nastavi, pogotovo jer značajno manje doprinose širenju infekcije od adolescenata i odraslih. Smatra da se odluka mora temeljiti na incidenciji i uzrastu djece, te da društvo ne može i dalje očekivati da će najmlađi nositi maske kako bi pokazali obzir prema onima koji neće da se vakcinišu.

Međutim, Melani Brinkman, specijalista za virologiju, smatra da je ukidanje obaveznog nošenja maski u školama preuranjeno.

"Ako želite da ukinete nešto za šta je naučno dokazano da je korisno i što ne košta gotovo ništa, to možete učiniti. Pitanje je samo da li je to pametno", kaže Brinkmanova iz Helmholc centra za istraživanje infekcija u Braunšvajgu. 

Smatra da je "s obzirom na veliki broj nevakcinisanih, uključujući i djecu, ova odluka preuranjena i, iskreno govoreći, prilično glupa".

Njemačko udruženje prosvjetnih radnika takođe je skeptično u pogledu prestanka obaveze nošenja maski za školarce, a i sindikat obrazovanja VBE takođe je pozvao na oprez. Tvrde da bi se djeca mogla ozbiljno razboljeti i ukazuju na rizik od tzv. dugog kovida - dugoročnih posljedica infekcije. Pedijatri, s druge strane, tvrde da postoji naučni konsenzus da se djeca i adolescenti rijetko ozbiljno razbole od korona virusa i da se obično brzo oporave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije