Obrazovanje

Mala matura 5. i 6. juna

Mala matura 5. i 6. juna
Foto: N.N. | Mala matura 5. i 6. juna

BANJALUKA - U 94 osnovne škole u Republici Srpskoj će 5. i 6. juna ove školske godine biti sprovedena eksperimentalna mala matura iz matematike i srpskog jezika.

Rekli su ovo u Republičkom pedagoškom zavodu RS i dodali da je prošle školske godine mala matura eksperimentalno sprovedena u 21 školi.

"Dosadašnji rezultati su manje bitni od sprovođenja procedure i uputstva, jer se radi o eksperimentalnoj fazi u ovom trenutku, ali u svakom slučaju u skladu su s našim očekivanjima i slični su rezultatima male mature u okruženju, a prije svega u Srbiji, jer se sprovodi na sličan način", istakli su ovom zavodu.

Dodali su da su urađene zbirke zadataka iz srpskog jezika i matematike, koje su dostupne učenicima, a formirane su i republičke, regionalne i školske komisije.

"U ovoj školskoj godini eksperimentalna mala matura u 94 osnovne škole biće sprovedena 9. i 10. aprila, istog datuma kada i spoljašnje vrednovanje postignuća u 93 škole. Treba očekivati da mala matura bude obavezna u svim osnovnim školama školske 2020/21", pojasnili su u Zavodu za "Nezavisne".

U Zavodu su istakli da se od 2013. godine sprovodi spoljašnje vrednovanje postignuća učenika devetih razreda, te da će ove školske godine biti izvedeno u 93 škole.

"Prve godine spoljašnjim vrednovanjem postignuća bilo je obuhvaćeno 20 škola, a prošle školske godine 167 škola", istakli su u Zavodu.

Naglasili su da su sve škole obaviještene i tačno se zna koja škola je u eksperimentalnoj maloj maturi, a koja u spoljašnjem vrednovanju postignuća (vrednovanje učeničkih postignuća).

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovih škola banjalučke regije, kaže da se učenici u Banjaluci pripremaju za eksperimentalnu malu maturu.

"Devetog i 10. aprila je eksterno vrednovanje u svih 187 škola, a škole koje su ove godine u eksperimentalnoj maloj maturi imaće tog dana radne testove, kako bi vidjeli kakvi su testovi, i to će biti faza uvježbavanja za zvanično eksperimentalno polaganje u junu", objasnio je Popržen.

On naglašava da akcenat prethodnih godina nije bio na rezultatima, već na organizacijskom dijelu, kako bi polaganje male mature bilo dovedeno do perfekcije.

"Prošle godine nakon eksperimentalnog testiranja otklonjeni su svi nedostaci, jer se svake godine pokazalo nešto što je trebalo popraviti i sada smo došli u fazu da su procedure jasno propisane", dodao je Popržen.

Da se i učenici u Hercegovini već pripremaju za ovo testiranje, potvrdio je Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, koji kaže da učenici od januara vježbaju zadatke iz matematike.

"Uvođenje ove mature kao obavezne će biti značajno jer će učenici ostvarivati određeni broj bodova na tom testu, a drugi broj bodova će ostvarivati na osnovu uspjeha", rekao je Mrdić.

Kako kaže, rezultati će dolaziti do izražaja kada ova eksperimentalna mala matura zaživi u punom kapacitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije