Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Malešević: Možemo opstati samo ako ima djece u školama

Malešević: Možemo opstati samo ako ima djece u školama
Foto: N.N. | Malešević: Možemo opstati samo ako ima djece u školama
Srna

GRADIŠKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je u Republici Srpskoj, u aprilu i maju, upisano oko 9.600 prvačića, ali da taj broj može da se promijeni i da se očekuje da će biti stotinjak prvačića više.

"Možemo opstati na ovim prostorima samo ako ima djece u školama", istakao je Malešević, koji je danas prisustvovao dočeku prvačića u Osnovnoj školi "Vasa Čubrilović" u Gradišci, u kojoj su u prvi razred upisanoa 102 učenika.

On je istakao da bi bilo dobro da je i u ovoj školi barem za 30 učenika više.

Malešević je rekao da je u toku raspusta u OŠ "Vasa Čubrilović" saniran mokri čvor i da ovaj objekat, koji je rekonstruisan 2014. godine, učenicima sada pruža odlične uslove za rad.

"Tu još nedostaje oprema, ali će sredinom ovog mjeseca ova škola dobiti računare jer smo je uvrstili u projekat `Dositej`. U nastavku projekta biće uvrštene još 63 škole u Srpskoj koje nisu bile uključene, tako da će i ostale škole na području Gradiške dobiti računare", rekao je Malešević.

On je naveo da je u prethodnom periodu renovirana i energetski opremljena OŠ "Danilo Borković" u Gradišci, ove godine i OŠ "Sveti Sava" u Dubravama, ali da ima još nekoliko školskih objekata područnih odjeljenja na području Gradiške koje je potrebno sanirati.

"Uspjeli smo sanirati Područno odjeljenje škole `Petar Kočić` u Gornjim Karajzovcima, a nedavno smo završili i Područno odjeljenje u Jazovcu, koje devet godina nije radilo, a danas je ponovo petoro učenika u ovoj školi. To je značajno jer Područno odjeljenje u Jazovcu pripada OŠ `Vuk Stefanović Karadžić` iz Turjaka, koja tako povećava broj odjeljenja i ne prijeti joj da izgubi status samostalne školske ustanove", istakao je Malešević.

On je podsjetio da je u protekle četiri godine u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje obrazovnih ustanova u Srpskoj uloženo više od 90 miliona KM.

Vladimir Stanišljević, direktor Osnovne škole "Vasa Čubrilović", rekao je da je škola počela sa uvođenjem "led" rasvjete u prvom spratu objekta, što će dodatno unaprijediti uslove za rad i učenje.

Stanišljević je naveo da ovu školu pohađa više od 800 učenika, te da je ove godine upisano 99 prvačića u redovnu nastavu i tri u posebno odjeljenje, što je najveći broj upisanih prvačića u svih sedam osnovnih škola na području Gradiške.

Priredbi u Osnovnoj školi "Vasa Čubrilović", koju su za prvačiće pripremili učenici viših razreda ove škole, prisustvovao je i načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

Adžić je rekao da je danas veliki dan za đake prvake i njihov prvi veliki korak ka ulasku u svijet velikih ljudi.

"Uz pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Srpske obezbijedili smo na čitavom prostoru opštine Gradiška vrlo dobre uslove da đaci od prvog dana zavole školu i postanu svjesni da sav trud ulažu za svoje dobro i za svoju budućnost", rekao je Adžić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije