Obrazovanje

Malešević: Primarni cilj - povezati privredu i srednje stručno obrazovanje

Malešević: Primarni cilj - povezati privredu i srednje stručno obrazovanje
Foto: N.N. | Malešević: Primarni cilj - povezati privredu i srednje stručno obrazovanje
N.N.

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević poručuje da je primarni strateški cilj Ministarstva unapređenje kvaliteta vaspitno-obrazovnog sistema, te da je u zakonskim rješenjima poseban akcenat stavljen na povezivanje privrede i srednjeg stručnog obrazovanja.

Malešević ističe da srednje stručno obrazovanje mora osposobiti pojedinca za posjedovanje kvalitetnih znanja, vještina i kompetencija potrebnih tržištu rada i poslodavcima, odnosno privredi, jer ima ključnu ulogu u razvijanju ljudskih resursa, s ciljem postizanja privrednog rasta i zapošljavanja.

"Planirano je da u prvom kvartalu naredne godine bude usvojen prijedlog zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kojim je, prije svega, propisano da se u školi, radi vrednovanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada, sprovodi samovrednovanje i spoljašnje vrednovanje rada škole", napominje Malešević.

On u intervjuu Srni navodi da je novi propis u prijedlogu zakona da škola, u skladu sa mogućnostima, organizuje vaspitno-obrazovni rad za učenike kojima je izrečena mjera - upućivanje u vaspitno-popravni dom.

Ističući da je planirano donošenje zakona o visokom obrazovanju i zakona o kulturi, Malešević ocjenjuje da bi ovim zakonima značajno bile unaprijeđene te oblasti.

"Pred nama je i reorganizacija Republičkog pedagoškog zavoda i Zavoda za obrazovanje odraslih. Cilj je da dodatno osnažimo Republički pedagoški zavod kako bi već od naredne godine bio noseća karika u razvoju kvaliteta u obrazovanju.

Plan je da Zavod za obrazovanje odraslih preraste u zavod za stručno obrazovanje, koji će biti spona između škola i privrede", kaže Malešević.

On najavljuje da će prioritet u ovoj godini biti obnova područnih škola, zatim dogradnja banjalučke Osnovne škole /OŠ/ "Branko Radičević" i OŠ "Petar Petrović NJegoš" u Istočnoj Ilidži, ali i sanacija tri paviljona Studentskog centra u Banjaluci, na kojima je posljednje nevrijeme napravilo veliku štetu.

"Prilikom nedavne posjete ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladena Šarčevića, dogovoreno je da se prilikom organizovanja obuka za nastavnike i direktore u Srbiji u njih uključi i dio nastavnika i direktora iz Srpske", ističe on.

Dogovorena je podrška talentovanim učenicima iz Srpske - da oni pod jednakim uslovima koriste usluge centara izvrsnosti u Srbiji, a tu je i podrška Srbije prilikom osnivanja ovih centara u Republici Srpskoj.

Potrebno je i da se nastava u Srpskoj osavremeni primjenom informacionih tehnologija, te su osnovne škole u okviru programa "Dositej" opremljene sa 17.950 računara za učenike i 1.350 računara za nastavnike.

Strateški ciljevi u oblasti visokog obrazovanja jesu kreiranje studijskih programa prema potrebama tržišta rada, internacionalizacija visokog obrazovanja i unapređenje studentskog standarda.

"Pokušali smo da radimo na zakonskim rješenjima u ovoj oblasti, ali smo naišli na otpor. Ipak, smatram da smo dogovorima uspjeli pronaći rješenja, te da ćemo u drugom kvartalu ove godine donijeti zakon o visokom obrazovanju, sa kojim je u vezi i Zakon o zvanjima", navodi Malešević u intervjuu Srni.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević podsjeća da je donesen i Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, kojim su prvi put definisani ishodi učenja koji opisuju šta učenik treba da zna, razumije i može da obavlja na osnovu završenog procesa učenja u ovom nivou obrazovanja.

Definisano je i vaspitanje i obrazovanje djece sa posebnim vaspitno-obrazovnim potrebama po individualnim obrazovnim programima, te angažovanje lica-asistenta kao podrške učeniku sa smetnjama u razvoju i tima za podršku nadarenim učenicima.

Kada je riječ o kulturi, preduzete su ativnosti sa ciljem digitalizacije muzejske građe i kulturnog nasljeđa, u čemu će veliki značaj imati podrška Srbije.

"U skladu sa Protokolom o saradnji Vojvodine i Republike Srpske, koji su potpisali predsjednici Vlade Republike Srpske i Pokrajinske vlade,
vojvođanski Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa vjerskim zajednicama i Ministarstvo prosvjete i kulture planiraju u januaru potpisivanje memoranduma o saradnji", navodi Malešević u intervjuu Srni.

Na osnovu protokola o saradnji institucija kulture Srpske i Srbije, u Banjaluci će ove godine gostovati tri operske i tri baletske predstave, čija se realizacija očekuje od marta, a zauzvrat će nacionalno pozorište Srpske igrati šest predstava u Beogradu.

S ciljem širenja čitalačke publike, realizovane su određene kampanje, kao što je "Čitajmo zajedno", kojom se želi ne samo podstaći čitanje, već i pomoći domaćem izdavaštvu, te popuniti bibliotečki fondovi u nerazvijenim opštinama.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije