Obrazovanje

Malešević o Istoriji: Neće biti vrijeđanja drugih naroda

Malešević o Istoriji: Neće biti vrijeđanja drugih naroda
Foto: Ilustracija | Malešević o Istoriji: Neće biti vrijeđanja drugih naroda

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas u Banjaluci da će se u udžbenicima iz predmeta Istorija nalaziti određene činjenice o dešavanjima na prostoru BiH u periodu od 1990. do 1995. godine, ali ne i sadržaj kojim se vrijeđaju ostala dva konstitutivna naroda ili nacionalne manjine.

Malešević je naveo da će autori udžbenika Istorije za deveti razred osnovne škole i treći i četvrti razred Gimnazije morati da poštuju preporuke Savjeta Evrope i Uneska iz 2005. godine, kojima je predviđeno da se događaji iz proteklog rata ne interpretiraju djeci na način koji širi mržnju i stvara neprijateljstvo.

"Nema slobodne interpretacije, niti da se kroz udžbenik Istorije vrijeđaju drugi narodi ili nacionalne manjine, ali se određene činjenice moraju prezentovati da bi djeca imala pojma šta se događalo na ovim prostorima od 1990. do 1995. godine, ali i u Srbiji 1999. i 2000. godine", rekao je Malešević novinarima.

On je istakao da se i predstavnik OEBS-a u BiH Brus Berton negativno izjasnio u vezi sa uvođenjem određenih sadržaja u nastavne planove i programe Tuzlanskog i Kantona Sarajevo.

Vlasti u ovim kantonima odlučile su da učenike osnovnih škola uče o tome da su Srbi agresori i da su počinili genocid i etničko čišćenje nad Bošnjacima u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije