Obrazovanje

Mali genijalci iz Banjaluke donijeli pet medalja sa Olimpijade iz mentalne aritmetike

Mali genijalci iz Banjaluke donijeli pet medalja sa Olimpijade iz mentalne aritmetike
Foto: Velibor Tripić | Mali genijalci iz Banjaluke donijeli pet medalja sa Olimpijade iz mentalne aritmetike

BANJALUKA - Čak pet medalja donijeli su banjalučki mališani iz Beograda, gdje su učestvovali na Olimpijadi iz malo poznate discipline - mentalne aritmetike.

Osmogodišnji Nikola Crnić, koji je osvojio drugo i treće mjesto iz pismenog dijela aritmetike, slikovito nam je dočarao čime se to oni bave.

"Mentalna aritmetika je kada zamišljate abakus računaljku i pomoću nje računate. Pokazivao sam i drugarima iz razreda ovu vještinu, bili su zadovoljni i prihvatili je", kazao je Crnić.

Povjerio nam se da im je predsjednik Skupštine grada obećao da će, ako sljedeće godine budu najbolji, svi mališani od njega dobiti sladolede.

I njegov drugar Milan Eskić u Beogradu se okitio medaljom. Kako kaže, bilo im je baš lijepo, a osvojio je treće mjesto iz pismenog dijela.

"Meni nije uopšte bilo teško raditi ovo jer to volim i želim da nastavim da se bavim ovom vještinom", rekao je Eskić.

Milijana Čivčija, učiteljica iz škole za mentalnu aritmetiku "Malac genijalac", koju ovi mališani pohađaju, rekla je da je ponosna na sve takmičare te da su svi u svojim disciplinama ušli među najboljih 10 na takmičenju, a neki od njih i u najboljih pet.

"Nijanse su odlučivale, za dlaku su nam izmakle još neke medalje, ali i ovaj rezultat je za svaku pohvalu. Ponosni smo na sve mališane u školi, a cilj je da privučemo još više djece i nastavimo još bolje narednih godina", kazala je Čivčija.

Prema njenim riječima, u školi trenutno ima 90 djece, od kojih neki ne plaćaju članarinu jer imaju stipendije.

"Svi su skeptični, ali kad se roditelji uključe i djeca krenu da pohađaju naš program postižu najbolje rezultate i razvijaju sve intelektualne sposobnosti koje su predviđene", istakla je Čivčija.

Mališane je juče u Gradskoj upravi primio Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, koji im je čestitao na ogromnom uspjehu i dodao da djeca uvijek mogu računati na njegovu pomoć.

"Djeca su najveći resurs i tako treba da se ophodimo prema njima, a Olimpijada je samo kruna njihovog rada. Razgovarali smo o tome da treba još da radimo na popularizaciji ove škole", rekao je Talić.

Na Olimpijadi u Beogradu učestovalo je 1.200 mališana iz velikog broja zemalja, a njih 13 iz škole "Malac genijalac".

Šta je mentalna aritmetika

Mentalna aritmetika je sposobnost brzog i tačnog računanja bez korištenja olovke i papira ili drugog pomagala. Program mentalne aritmetike je namijenjen intelektualnom razvoju djece, a nastao je kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz oblasti edukacije. Zasniva se na upotrebi drevne računaljke abakusa (jap. Soroban), čijom vizuelizacijom se postiže izvanredno brzo računanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije