Obrazovanje

Malo kandidata, malo i programa za doktorske studije

Malo kandidata, malo i programa za doktorske studije
Malo kandidata, malo i programa za doktorske studije

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Vlada RS donijela je odluku da se u prvu godinu trećeg ciklusa studija u akademskoj 2016/17. na javnim univerzitetima upisuju 134 redovna studenta, a uskoro će biti i konkurs.

Na nekim fakultetima se žale na mali broj zainteresovanih za doktorske studije, a ono što predstavlja problem za neke studente je to što, prema važećim pravilnicima, određene doktorske studije mogu upisati samo oni koji imaju završen master studij sa istoimenog studijskog programa. Neki smatraju da takav pravilnik treba mijenjati.

Prema Pravilniku o studiranju na trećem ciklusu Univerziteta u Banjaluci, na  programe doktorskih studija mogu se prijaviti samo studenti koji su završili master studije istog usmjerenja.

Banjalučki univerzitet ima 10 licenciranih studijskih programa na trećem ciklusu, a u prošloj akademskoj godini nastava je održana samo na tri fakulteta - Šumarskom, Poljoprivrednom i Filozofskom.

Filozofski fakultet u Banjaluci organizovaće upis na dva studijska programa doktorskih studija - pedagogija i metodika razredne nastave.

"Prošle godine organizovali smo prvi put nastavu na trećem ciklusu i dobili smo licencu, tako da i ove godine nastavljamo s tim", rekli su u studentskoj službi Filozofskog fakulteta.

Jedna Banjalučanka, koja je završila master komunikologije u Beogradu, kaže da je željela upisati doktorski studij iz pedagogije, jer za društvene nauke nema velikog izbora, ali da, prema Pravilniku, ne može.

"Ne mogu se upisati na doktorske studije u Banjaluci, jer nemam šta izabrati, doktorski studij iz komunikologije ili novinarstva nije uveden", navela je ona.

Ranko Božičković, prorektor za nastavu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, rekao je da je ove godine u planu da se nastava na trećem ciklusu studija organizuje na šest fakulteta za ukupno 74 studenta.

"Mi imamo u planu da organizujemo nastavu na Filozofskom fakultetu, Medicinskom fakultetu u Foči, Poljoprivrednom, Tehnološkom fakultetu u Zvorniku i Saobraćajnom fakultetu u Doboju. Podnijeli smo zahtjev Vladi RS da nam se odobri upisna kvota i nakon toga će biti raspisani konkursi", rekao je Božičković.

On je dodao da je problem svake godine mali broj studenata koji konkurišu.

"Na nekim fakultetima imamo svega pet kandidata pa čak ponegdje i tri, a to je veoma mali broj i teško nam je da opravdamo troškove nastave za tako mali broj studenata", zaključio je Božičković.

On je istakao da je Pravilnik o upisu studenata koji mogu da konkurišu zasad isti kao i u Banjaluci, te da je opšte pravilo da studenti koji žele da studiraju na trećem ciklusu moraju prethodno imati završen master studij sa istoimenog studijskog programa, odnosno fakulteta.

"Na Medicinskom fakultetu u Foči ove godine u planu je multidisciplinarni program pa će moći da konkurišu i studenti sa srodnih fakulteta, a što se tiče ostalih, vjerovatno bi u narednom periodu moglo doći do izmjene Pravilnika po tom pitanju. Zasad ostaje ovako", kaže on.

Cijena školarine za godinu kreće se od 2.500 KM pa naviše.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije