Obrazovanje

Manjak đaka u USK, najveći interes za medicinski smjer

Manjak đaka u USK, najveći interes za medicinski smjer
Foto: N.N. | Manjak đaka u USK, najveći interes za medicinski smjer

U toku je upis u srednje škole na području Unsko-sanskog kantona i, prema podacima Ministarstva obrazovanja USK, ove godine planiran je upis 2.249 učenika, što je za 144 manje nego prošle godine.

Time se nastavlja višegodišnji negativni trend uzrokovan migracijskim procesima, odnosno isljevanjem stanovništva s ovih prostora u druge zemlje, što rezultira sve manjim brojem đaka.

Kao i ranijih godina, najveće interesovanje je za zanimanje medicinskog tehničara, pa je tako Medicinska škola u Bihaću za svega dva dana zaprimila više od 100 upisnih prijava.

Direktorica ove ustanove Aida Alijagić ističe kako su planirali upis 125 učenika i da je već izvjesno kako će vrlo brzo ostvariti upisne planove. "Očekivali smo ovakav razvoj situacije, jer se radi o trendu koji je prisutan godinama. Nažalost, ogromna većina ovih mladih ljudi kažu kako im je plan da poslije završenog školovanja nastave život u inostranstvu. Tako se nastavlja loša praksa da mi finansiramo i obrazujemo taj kadar i potom gotov proizvod izvozimo u inozemstvo. To je žalosno, ali je i pitanje za državni sistem", smatra Alijagićeva.

Iako su u Mješovitoj srednjoj školi u Sanskom Mostu planirali da ove godine, zbog nedostatka stručnog kadra, ne upisuju učenike u medicinski smjer, direktor ove škole Nijaz Halilović ističe kako su promijenili plan. "Jednostavno, pritisak učenika i njihovih roditelja bio je takav da smo prinuđeni promijeniti naše namjere. Plan je da upišemo jedno odjeljenje od trideset učenika, ali ukoliko interesovanje bude toliko, možda upišemo i veći broj đaka", kazao je Halilović.

U Ministarstvu obrazovanja USK ističu kako, osim za medicinski smjer, veliki interes vlada i za informatička, elektro, metalska te ostala tehnička zanimanja. Međutim, zbog sve manjeg broja učenika u Unsko-sanskom kantonu i smanjenog interesovanja, neke škole su dovedene na rub gašenja, kao što su Gimnazija i Srednja poljoprivredna škola "Sanus futurum" u Sanskom Mostu, koje se već godinama nose s ovim problemom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije