Obrazovanje

Marko Vučić evropski vicešampion iz fizike

Marko Vučić evropski vicešampion iz fizike
Foto: N.N. | Marko Vučić evropski vicešampion iz fizike
Nemanja Vukojević

BANJALUKA - Marko Vučić (18), učenik III6 razreda Gimnazije, ostvario je zapažen rezultat i osvojio drugo mjesto na Evropskoj olimpijadi iz fizike te tako na najbolji način predstavio kako sebe, tako i svoju školu.

Na Olimpijadi, koja je održana u online formatu, takmičili su se učenici iz 46 država, a pravo nastupa su imale i države koje nisu iz Evrope.

"Ponosan sam na ovu nagradu, kada sam saznao da sam je osvojio bio sam presrećan. I prošle godine sam učestvovao na Evropskoj olimpijadi iz fizike i osvojio sam bronzanu medalju, a sada srebro. To je napredak i nadam se da bih iduće godine mogao ciljati na zlato", priča za "Nezavisne" ovaj talentovani gimnazijalac.

Kako kaže, ovo takmičenje je trajalo dva dana i to su jedan dan bili teorijski zadaci, a drugi eksperimentalni.

"Ne mogu reći da sam se nešto posebno pripremao jer se kroz cijelo srednjoškolsko obrazovanje pripremam i učestvujem na takmičenjima. Osim fizike volim i matematiku, a i na takmičenjima iz matematike sam osvajao mnoge nagrade", kaže Marko.

Prema njegovim riječima, na Evropskoj olimpijadi iz fizike su na teorijskom dijelu bila tri zadatka, a na eksperimentalnom dva, i svaki od njih je nosio 10 bodova.

"Na teorijskom sam uspio osvojiti oko 15 bodova, a na eksperimentalnom više od pet bodova. Zadovoljan sam kako sam uradio zadatke, ali uvijek može bolje", priča Marko.

Ističe da je naredni plan učešće na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja će biti održana u julu, takođe u online formatu.

"Što se tiče fakulteta, još se dvoumim šta ću upisati. Trenutno me najviše privlače Elektrotehnički fakultet i Odsjek fizike. Najvjerovatnije ću studirati u Beogradu", kazao je ovaj osamnaestogodišnjak.

Vita Malešević, direktorica Gimnazije, kaže da je ponosna na sve učenike koji predstavljaju ovu školu na takmičenjima jer je tako najbolje predstavljaju, kako u regionu, tako i u svijetu.

"Naš najveći ponos su naša djeca, koja nas iz dana u dan oduševljavaju svojim sjajnim postignućima. Ovaj rezultat je ponos za sve u Gimnaziji. Čestitam i Marku, ali i njegovoj drugarici iz razreda Jeleni Jeličić, koja nas je takođe predstavljala, kao i njihovoj profesorici Eugeniji Mihal koja ih je spremala za takmičenje", istakla je Maleševićeva.

Potrebni bolji računari za talentovane učenike

Vita Malešević, direktorica Gimnazije, apelovala je da su za talentovane učenike iz ove školske ustanove potrebni bolji računari kako bi imali najbolje moguće uslove za rad.

"Većina takmičenja je online, a naši učenici svako malo predstavljaju Gimnaziju na najbolji mogući način i osvajaju takmičenja. Zato su nam potrebni bolji računari. Naša želja je da se oni nekako obezbijede. Potreban nam je i video-nadzor, odnosno kompletna oprema dva kabineta kako bi talentovani učenici imali sve uslove za nesmetan rad", navela je Maleševićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije