Obrazovanje

Matematika nije problem ako se redovno vježba

Matematika nije problem ako se redovno vježba
Foto: N.N. | Matematika nije problem ako se redovno vježba

​DOBOJ - Nisu rješavali zadatke, ali su više od pola sata razgovarali o matematici, koja većini đaka nije omiljeni predmet u školi, ali zato Dušanu Gariću (19), maturantu dobojske Gimnazije "Jovan Dučić", koji se plasirao na Matematičku olimpijadu, i Borisu Jeriniću, gradonačelniku Doboja, ne predstavlja problem.

"Većina ne voli matematiku. Na primjer, znam da dosta učenika iz mog razreda želi za sedam dana da prođe čitav razred, ali samo ako redovno vježbaju matematiku oni će proći. Još veći problem je što dosta učenika ima rupe u znanju. Primijetio sam da moji drugovi iz razreda često imaju frustracije kada se sretnu s matematikom pa misle da moraju previše da nauče odjednom. Najbitnije je redovno pomalo raditi matematiku, pogotovo u osnovnoj školi, i ne bi trebalo da bude nikome problem", smatra Dušan Garić.

Svojim znanjem matematike u osnovnoj školi pohvalio se i dobojski gradonačelnik.

"Ovo je neskromno... Božo Iliev mi je bio profesor matematike, između ostalog, a išao sam u 'Narodne heroje', tj. 'Vuk Karadžić'. Svi koji su išli tamo znaju ko je bio Božo, i kod njega sam imao pet. U mom razredu pet smo imali Peđa Hajrulahović, sada doktor na 'Koševu', i ja", rekao je Jerinić, dok je Svjetlana Telebak, direktorica Gimnazije "Jovan Dučić", u kojoj će Dušan biti đak generacije, priznala da je više voljela jezike.

"Moj profesor je bio Aco Petranović, divan čovjek, ali uvijek je bila neka poklonjena ocjena radi opšteg uspjeha. Voljela sam strane jezike, engleski sam i predavala, ali matematika - ne baš", iskrena je Telebakova.

Mladi matematičar, koji će se od 11. do 22. jula u Velikoj Britaniji takmičiti na internacionalnoj Matematičkoj olimpijadi i koji je od Gradske uprave dobio finansijsku podršku za odlazak na nadmetanje, na naše pitanje da li se u znanju može takmičiti sa svojim profesorima zagonetno je odgovorio: "Bilo bi previše arogantno da kažem da ne mogu (smijeh). Takmičarska matematika i školska matematika se dosta razlikuju".

Dušan dodaje da će školovanje nastaviti u Beogradu, na Prirodno-matematičkom fakultetu.

On je drugi đak Gimnazije koji će braniti boje Doboja na prestižnom takmičenju, jer je prije 16 godina Milanka Janković osvojila medalju na istoj olimpijadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije