Obrazovanje

Maturanti na prekretnici - ostati ili otići

Maturanti na prekretnici - ostati ili otići
Foto: Ilustracija | Maturanti na prekretnici - ostati ili otići

BANJALUKA - Bolji uslovi studiranja i brže zaposlenje nakon fakulteta, razlozi su što se sve više maturanata iz BiH odlučuje na studiranje u inostranstvu, smatrajući da će školovanje na nekom od univerziteta u Evropi doprinijeti njihovom budućem profesionalnom razvoju i da će tako naći bolje plaćeno radno mjesto.

Dok su se nekada maturanti pitali da li studirati ili se zaposliti poslije srednje škole, danas se uglavnom pitaju šta da studiraju i gdje je najperspektivnije.

O tome šta planiraju poslije srednje škole razgovarali smo sa deset maturanata iz Banjaluke.

Dragan Rašeta, informatički smjer, Gimnazija

Nakon završetka gimnazije planiram da se upišem na Tehnički univerzitet u Minhenu, jer sam čuo da je to jako dobar univerzitet i zanima me kakva je tamo kultura, te kakav je način rada. Studiranjem u inostranstvu pruža nam se više prilika, nove tehnologije. Nakon određenog perioda planiram da se vratim u svoju domovinu.

Željko Kiso, opšti smjer, Gimnazija

Želim da studiram u inostranstvu, pošto mi se čini da je to bolja opcija nego da studiram ovdje. Strano obrazovanje nam nudi da imamo veće plate, lakše je doći do posla, jer smo svjedoci da je veliki broj obrazovanih ljudi u našoj zemlji na birou rada, odnosno nezaposleni su.

Ivana Cvijanović, opšti smjer, Gimnazija

Planiram da se upišem na Medicinski fakultet, Odsjek farmacija, u Ljubljani, jer smatram da položaj mladih na našem području nije onakav kakav bi trebalo da bude. Ako bi mi se pružila prilika za zaposlenjem nikada se ne bih vratila ovamo, jer tamo imam puno više mogućnosti za napredovanje. Smatram da će rad koji ću uložiti tamo biti bolje vrednovan.

Nikolina Slavnić, opšti smjer, Medicinska škola

Poslije završene srednje škole planiram da studiram u Srbiji na Vojnomedicinskom fakultetu. Nakon završetak studija na tom fakultetu u Beogradu imam određene obaveze, a to je da ostanem da volontiram, nakon toga da ostanem da radim. Ne planiram se vraćati u RS, jer nemamo mogućnosti da nakon usavršavanja dođemo do posla.

Jovana Kurbalija, fizioterapeut, Medicinska škola

Poslije zavšene srednje škole moj plan je da se upišem na Medicinski fakultet u Banjaluci. Nakon studija planiram da se odselim u Australiju jer imam tamo rodbinu. U inostranstvu se više vrednuju naše struke, te je lakše dobiti posao nego ovdje.

Ivana Osverek, ginekološko-akušerski smjer, Medicinska škola

Svoju budućnost vidim ovdje, željela bih da upišem psihologiju, a ukoliko se to ne desi naravno da ću potražiti zaposlenje sa srednjom školom. Ne vidim baš jasne razloge zbog čega naši mladi tako silno žele otići iz RS. Smataram da svojim trudom i radom možemo učiniti da nam bude bolje.

Svetozar Ilikić, konobar, Ugostiteljska škola

Poslije srednje šlole upisaću enegleski jezik da studiram te nakon nekog vremena planiram ići u inostranstvo, jer imam puno rodbine u zemljama Evrope i kažu da je bolje. U inostranstvu je lakše doći do zaposlenja, mada bolji uslovi rada svakako bi nas podstakli da ostanemo ovdje.

Branko Vujić, turistički tehničar, Ugostiteljska škola

Još se dvoumim da li da upišem politologiju ili turizam, a uz fakultet planiram da tražim posao da mogu da zaradim za svoje lične potrebe. Sve veći broj mladih napušta našu zemlju, a zbog političkog stanja u našoj državi poznato je da mi mladi nemamo nekakvu sjajnu budućnost.

Milan Laloš, turistički tehničar, Ugostiteljska škola

Poslije srednje škole planiram da upišem njemački jezik i književnost na Filolškom fakultetu. Ujedno mi se ponudila i biznis prilika, pa ću se pokušati zaposliti u nekoj od škola jezika, jer sam završio sve nivoe njemačkog jezika, tako da mogu da predajem. Veliki broj mladih živi u nekoj iluziji da ovdje nema mogućnost za posao, ali najiskrenije vjerujem da ima.

Aleksandar Davidović, kuvar, Ugostiteljska škola

Upisaću hotelijestvo nakon završetka školovanja, iako već dvije godine radim sezonski za platu i baš sam se pronašao u ovom poslu.

Kod nas svi misle da je lakše negdje drugo, ali sa nekom drugom solidnom platom može se i ovdje jako lijepo živjeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije