Obrazovanje

Medicinska škola 'Ivan Pavao Drugi' u Bihaću prestaje s radom, učenici najveći gubitnici

Medicinska škola 'Ivan Pavao Drugi' u Bihaću prestaje s radom, učenici najveći gubitnici
Foto: Ilustracija | Medicinska škola 'Ivan Pavao Drugi' u Bihaću prestaje s radom, učenici najveći gubitnici

BIHAĆ - Srednja medicinska škola u okviru Katoličkog školskog centra "Ivan Pavao Drugi" u Bihaću prestaje s radom, a rukovodstvo ove obrazovne ustanove poručilo je roditeljima učenika koji su pohađali ovaj smjer da pokušaju pronaći način kako da osiguraju dalje školovanje svoje djece.

Direktor pomenutog centra Slavo Grgić rekao je kako su održali sastanak s roditeljima i učenicima te ih obavijestili da nisu uspjeli obezbijediti odobrenje za rad Srednje medicinske škole.

"Svi naši napori nisu urodili plodom i otvoreno smo i ljudski poručili roditeljima da se pokušaju snaći za dalje školovanje njihove djece", istakao je Grgić.

On je rekao kako je dosadašnje ponašanje vlasti u USK prema ovoj obrazovnoj ustanovi bilo ucjenjivačko.

"I u drugim kantonima postoje katolički školski centri i odnos tamošnjih vlasti prema njihovom radu je sasvim drugačiji. Od nas su tražili dvije garancije i mi smo im dostavili, međutim to nije bilo dovoljno pa su tražili i treću i mi smo to shvatili kao ucjenu. Ako ovakva ustanova nije potrebna Unsko-sanskom kantonu mi se povlačimo iz posla", rekao je Grgić.

Ministar obrazovanja u Vladi USK Muhamed Ramić istakao je kako ranije dostavljene garancije o finansijskoj samoodrživosti Medicinske škole u okviru KŠC nisu bile dovoljne.

"Istina, oni su dostavili bankovnu garanciju za jednu godinu, ali to nije dovoljno, jer su bili dužni obezbijediti finansiranje za sve četiri godine. Ova vlast nema ništa protiv Katoličkog školskog centra, a dokaz je i da se iz kantonalnog budžeta finansiraju osnovna škola, Gimnazija i produženi boravak u toj ustanovi", rekao je Ramić.

Prema njegovim riječima, jedno od mogućih rješenja je da se učenici iz KŠC upišu u Srednju medicinsku školu u Bihaću, o čemu se već vode razgovori.

U međuvremenu, najveći gubitnici u svemu su tri stotine učenika i njihovi roditelji, koji su organizirali potpisivanje peticije koju će uputiti Vladi USK.

"Nije nam jasno kome i čemu su kriva naša djeca koja su dovedena pred svršen čin i na početku školske godine ne znaju gdje će", kaže predstavnik roditelja Vildana Pečenković.

Podsjećamo, cjelokupna situacija se iskomplikovala krajem prošle školske godine, kada su iz KŠC zatražili povećanje budžetskih sredstava.

Tada je ustanovljeno kako je pomenuta stručna škola četiri godine radila bez potrebnih zakonskih dozvola, pa su u pitanje došle i diplome svršenih srednjoškolaca. Na kraju diplome su nostrificirane, ali je Skupština USK donijela odluku da se prestane finansirati rad Srednje medicinske škole iz kantonalnog budžeta. Od rukovodstva KŠC je zatraženo da pribave finansijske garancije za samoodrživost pomenutog smjera, te da njegovo finansiranje preuzme osnivač Banjalučka katolička biskupija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije