Obrazovanje

Medicinska škola i Gimnazija zatrpane prijavama

Medicinska škola i Gimnazija zatrpane prijavama
Foto: Jelena Đurđević | Medicinska škola i Gimnazija zatrpane prijavama

BANJALUKA - Prvi upisni rok u srednje škole započeo je juče širom RS, a najveća gužva u Banjaluci zabilježena je u Gimnaziji i Medicinskoj školi, koje su popunjene prijavama već prvi dan.

Za upis u prve razrede u redovima su stajali učenici sa 60 i više bodova ostvarenih tokom osnovnog obrazovanja, a rezultate njihovog upisa škole će objaviti 14. juna.

Marko Tepić iz Banjaluke, koji je došao da preda papire za Gimnaziju, opšti smjer, kaže da je to najbolja škola za dalje usavršavanje i školovanje.

"Smatram da je gimnazija elitna škola, u kojoj se stiče dobro znanje, pa ne čudi da veliki broj đaka želi upravo da pohađa ovu školu", kazao je Marko.

S njim se slaže Matija Jeličić, koji očekuje da u ovoj školi dobije najbolje znanje za dalje školovanje.

"Gimnazija je odlična škola i očekujem da steknem znanje koje će mi dalje biti korisno prilikom upisa na fakultet", kazao je Matija.

Dražen Đukarić iz Kneževa odlučio je da upiše medicinsku školu jer, kako kaže, tu vidi svoju budućnost te ističe da ga je to oduvijek privlačilo.

"O ovoj školi čuo sam sve najbolje, tako da mislim da sam napravio pravi izbor", kazao je Dražen.

Veliki broj đaka koji je došao je u pratnji roditelja da preda papire. Tako je Milenko Stefanović iz Prnjavora došao sa kćerkom da upiše medicinsku školu.

"Smatram da je medicinska škola jedna od najboljih, poslije koje imaš sigurno zaposlenje", kazao je Milenko.

Njegova kćerka Dajana ističe da je predala papire za smjer laboratorijsko-sanitarni tehničar, zato što tu vidi budućnost.

Vida Malešević, direkorica banjalučke Gimnazije, ističe da oni u narednoj školskoj godini primaju 286 učenika u 11 razreda.

"Za nešto manje od četiri sata bila su prijavljena 272 učenika, tako da očekujemo da danas bude popunjeno. Mi unazad nekoliko godina nismo imali drugi upisni rok, jer se svi učenici upišu u prva dva dana", kazala je Maleševićeva.

Ona je dodala da je nepisano pravilo da se već prvog dana prijave svi učenici.

"Veliki broj učenika jutros je prije osam časova u redovima čekao da se otvori škola da predaju dokumenta", potvrdila je Maleševićeva za "Nezavisne".

Mirko Jović, pomoćnik direktora banjalučke Medicinske škole, kaže da su u narednoj školskoj godini planirali upisati osam razreda, odnosno ukupno 240 učenika. Juče su do 14 časova imali već 240 prijava.

"Velika je zainteresovanost za našu školu unazad nekoliko godina", kazao je Jović i dodao da se učenici najviše interesuju za opšti smjer.

Valentina Sovilj, predsjednica Atkiva direktora srednjih škola prijedorske regije, kazala je da je šest prijedorskih škola dobilo dozvolu za upis po četiri razreda sa po 24 učenika.

"Na ova mjesta konkuriše 581 učenika, a tu pridružujemo i 48 učenika iz opštine Oštra Luka", kazala je Soviljeva.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da su planom upisa u prve razrede srednjih škola za 2018/2019. godinu predviđena 11.083 mjesta. U gimnazije je planiran upis 2.204 učenika ili 19,89 odsto, a u srednje stručne i tehničke škole 8.879 učenika ili 80,11 odsto.

"U RS je u ponedjeljak počeo upis u prve razrede srednjih škola za učenike koji imaju 60 i više bodova, dok za učenike koji imaju manje od 60 bodova prijem dokumenata počinje u ponedjeljak, 18. juna, a završava se u srijedu, 20. juna ove godine", naveli su iz Ministarstva.

Podaci iz Ministarstva prosvjete i kulture RS

Naziv struke Planirani broj upisanih učenika naredne školske godine Broj nezaposlenih u RS u 2017. godini Broj zaposlenih radnika u RS u 2017. godini
Gimnazija 2. 204 4.138 1. 340
Ekonomija, pravo i trgovina 1.627 15.123 4.794
Mašinstvo i obrada metala 1.613 17.025 5.676
Elektrotehnika 1.258 5.841 2.638
Zdravstvo 922 2.414 987

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije