Obrazovanje

Medicinske škole ekspresno ispunile sva mjesta

Medicinske škole ekspresno ispunile sva mjesta
Foto: N.N. | Medicinske škole ekspresno ispunile sva mjesta

BANJALUKA, BIJELJINA - Upis učenika u srednje četvorogodišnje škole u Republici Srpskoj počeo je danas, a najveće interesovanje budućih srednjoškolaca u većini gradova je za medicinske škole, koje su prvog dana popunjene prijavama.

Za upis u prve razrede u redovima su stajali učenici sa 60 i više bodova ostvarenih tokom osnovnog obrazovanja, a rezultate njihovog upisa škole će objaviti 17. juna.

Da je bijeli mantil najprimamljiviji među đacima, potvrdio je i Mirko Jović, direktor Medicinske škole u Banjaluci, koji kaže da su već prvog dana upisa ispunili upisnu kvotu prije podne.

"U novoj školskoj godini upis je odobren za 192 učenika u osam odjeljenja po 24 đaka. Mi smo već do 11 časova popunili upisnu kvotu i imamo 35 učenika više nego što je to planirano", kazao je Jović za "Nezavisne novine".

Najveće interesovanje vladalo je za medicinskog tehničara, gdje je za dva časa stiglo 146 prijava.

"Veliko interesovanje prvog dana upisa, takođe, vladalo je i za stomatologiju", dodao je Jović.

Jedna od onih koji su se odlučili da dokumente predaju u medicinsku školu je Maja Jukić iz Banjaluke, koja je osnovnu školu završila kao odličan učenik.

"Odlučila sam se za smjer medicinski tehničar, jer planiram da studiram medicinu i sebe vidim kao doktora opšte prakse", kazala je Jukićeva za "Nezavisne novine".

Jovana Čereković iz Prnjavora odlučila je da upiše medicinsku školu, smjer zubno-stomatološki tehničar, jer, kako kaže, vidi svoju budućnost u tom zanimanju.

"Jako mi se sviđa taj poziv i želim time da se bavim", kazala je Čerekovićeva za "Nezavisne novine".

Da je medicinska struka jedna od najboljih, smatra i Anđela Zrnić iz Banjaluke, koja je predala dokumente za medicinskog tehničara.

"Želim u budućnosti da se bavim ovim pozivom i smatram da je ovo jedan od najhumanijih", kazala je Zrnićeva za "Nezavisne novine".

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, istakao je za "Nezavisne novine" da u njihovoj regiji vlada velika zainteresovanost učenika za medicinsku, ali i za tehničku školu.

"Učenici koji imaju 60 i više bodova danas i sutra biraju atraktivna zanimanja. Ponovo je medicinska škola najviše tražena, ali postoji interesovanje i za gimnaziju i ekonomsku školu", kazao je Đurić.

Da je među budućim srednjoškolcima pomama za bijelim mantilima potvrdila je Tijana Vasiljević Stokić, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj.

"Najviše zainteresovanost vlada za medicinsku školu, zatim za saobraćajnu i elektro i za ekonomsku školu", kazala je Vasiljević Stokićeva za "Nezavisne novine".

Da, pored medicinskih škola, vlada za interesovanje za gimnaziju, kaže i Vita Malešević, direktorica banjalučke Gimnazije.

"Interesovanje za Gimnaziju generalno je veliko, jer smo mi škola s autoritetom, tradicijom i velikim ugledom. Sigurno je da ćemo do kraja upisnih rokova popuniti učionice", rekla je Maleševićeva za "Nezavisne novine".

Kako kaže, planirali su da upišu 264 đaka u 11 odjeljenja, a prvi dan upisa do podne zaprimili su više od 150 učeničkih prijava.

Teodor Nađ iz Banjaluke, koji je došao da preda dokumente za gimnaziju, društveno-jezički smjer, kazao je da je to najbolja škola za dalje usavršavanje i školovanje.

"Nisam siguran koji ću fakultet upisati poslije srednje škole, ali kad završim gimnaziju, imam više mogućnosti za dalje školovanje", kazao je Nađ.

Sergej Bogdanić, kazao je da se odlučio za opšti smjer Gimnazije u Banjaluci, jer smatra da ta škola pruža najbolje znanje za dalje školovanje.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da je planom upisa u prve razrede srednjih škola za 2021/2022. godinu predviđeno 10.953 mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije